• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  Ananász az elefántormányban  A Cepheus csillagképben lakó égi elefánt születőben levő csillagot “tart” ormányában.

  Fényes Lóránd, Piliscsév

  Az Elefántormány-köd csillagközi gáz és por egyfajta koncentrációja az IC 1396 halmaz közelében, mintegy 2400 fényévre Földünktől. A sötét felhő peremét egy nagy tömegű, fényes csillag világítja meg és ionizálja. Jelen ismereteink szerint az Elefántormány-köd egy csillagbölcső, az ismert 2003-as infravörös felvétel alapján számos nagyon fiatal (kevesebb, mint 100 ezer éves) csillaggal.

  2011w36-nagy

  A felvétel körülményes módon készült a rendkívül siralmas 2011-es nyári szezonban. A folyamatosan gyenge időjárás miatt másfél hónapon át küzdöttem az eredményért. Volt éjszaka, amelyen 40-60, és volt, amelyen mindössze 2 expozíció volt felhasználható a gyenge átlátszóság, vagy a kiábrándító nyugodtság miatt. Végül a képhez felhasznált össz expozíciós idő nagyjából 8 órát tesz ki, 6,5 perces UHC szűrős és 3 perces szűrő nélküli képekkel, ISO 1600-on fotózva.

  Felszerelés: GSO GSN2008 200/800 távcső, SkyWatcher HEQ-5 Pro Synscan  mechanika, Lacerta MGEN Autoguider keresőtávcsövön vezetve, Baader UHC-S  szűrő. A kép Piliscsévről (szűrős) és Balatonedericsről (szűrő nélküli) készült.

   

  Ez a bejegyzés A hét képe kategóriában van. Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul