• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  A Vénusz a Nap mellett  Az elmúlt hónapokban a kora esti égbolt feltűnő égiteste volt a Vénusz, amely fokozatosan egyre közelebb került a Naphoz, március 25-én pedig alsó együttállásba került a Nappal.

  Váradi Nagy Pál, Kolozsvár

  Az együttállás időszakában a Vénusz megfigyelésére csak a nappali égen volt lehetőség, azonban a bolygó megtalálása és észlelése a Nap közelsége miatt nemcsak nehéz, de veszélyes feladat is.

  venusz-sarlo-vnp

  A Vénusz hajszálvékony sarlója 2017. március 23-án a nappali égen, a Naptól 9 foknyira, Váradi Nagy Pál felvételén.

  A Vénusz megtalálása nagy kihívás volt a Naphoz való közelsége (szűk 9 fok, vizuális észlelés, keresőtávcső használata kizárva) és amiatt, hogy az állványomat nappal raktam ki, érzésből irányítva a pólusra – nincs goto funkció. A keresés a Naptól indult, fóliszűrővel, így állítottam fókuszt is. Utána elmozgattam az állványt oda, ahol a koordináták alapján lennie kellett a bolygónak, levettem a napfóliát és a kb. 12×9 ívperces webkamerás látómezővel végül megtaláltam a hajszálvékony sarlót. A fenti kép alján lévő sorozat: a webkamera felvételeinek nyers stack-je, két élesítési lépés, majd az elállított fehéregyensúly szürkéjéből a kék ég visszaállítása. Eszközök: MC 102/1300 távcső, HEQ5 állvány, Scopium webkamera, Barlow-lencse. Az észlelésről bővebben: https://csillagtura.ro/venus-near-the-sun/

  Ez a bejegyzés A hét képe kategóriában van és a következő címkékkel lett ellátva: , . Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul