• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  Ismét elfedte a Hold az Aldebarant  December 23-án kora este Holdunk elfedte az Aldebarant. A most következő az első nyilvánosságra hozott, egyben célzott megfigyelés a VCSE távvezérelt csillagdájából.

  Vega Csillagászati Egyesület, Zalaegerszeg

  2015. október 29-e után december 23-án is Aldebaran-fedés volt megfigyelhető hazánkból. Az ország egy részén a ködös időjárás akadályozta a jelenség megfigyelését, Zalaegerszegről, a VCSE nemrégiben elkészült távvezérelt csillagdájából a kilépést sikerült megörökíteni.

  A felvételek 250/1200-as Newton-távcsővel, kómakorrektorral, Canon 6D (nem átalakított) fényképezőgéppel, ISO 100 érzékenységgel és 1/250 sec expozíciós idővel készültek. A képeken az Aldebarant a Hold peremének közelében, kb. 7 óránál érdemes keresni (a kamera orientációja miatt ez kb. nyugat az égen).

  akdebaran-hold-vcse-20151223

  Zalaegerszegen a kilépés előrejelzett időpontja 19:22:21 UT volt. A kilépés pontosan az előrejelzett időpontban történt, rá egy másodpercre már éppen észre lehetett venni a csillagot. Az itt bemutatott  képen már eltávolodott a Hold a Bika főcsillagától – a felvétel 19:23:00 UT-kor, 39 másodperccel a kilépés után készült, és már könnyedén elválasztható a kép alján látszó Aldebaran a Holdtól.

  Az észlelés érdekessége, hogy a konkrét képeket Csizmadia Szilárd készítette, aki Berlinből vezérelte a Zalaegerszegen található műszert. Az Aldebaran a Hold fényes oldalán lépett ki, ezért a kép alsó részén látható (az égen kb. nyugatra). Utána szép együttállást lehetett látni még órákon át.

  Videó a jelenségről

  Elfedte a Hold az Aldebarant

  Ez a bejegyzés A hét képe kategóriában van és a következő címkékkel lett ellátva: , , . Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul