• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  A Győri Csillagász Szakkör és Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló története  Saját főműszer 1957.

  Orgoványi úrral együttműködve (aki a távcső megszerkesztője volt), társadalmi munkában több más aktív emberrel, – itt kell említést tennünk Kárpát Józsi bácsiról is – 1957-ben elkészítették a 30 cm-es tükrös távcsövet.

  A távcső mechanikája MVG gyártmány, míg az optikát az Uránia Csillagvizsgáló adta, – természetesen mindez Béla bácsi közreműködésével történt.

  Észlelések a tetőteraszról 1960.

  A távcsövet eleinte – amint az a korabeli fotókból is kiderül – egy letolható tetővel ellátott hangárban helyezték el a RÁBA Művelődési Ház tetején. Ekkor a kupola építése még váratott magára.

  10 éves jubileum 1965.

  Több fontos rendezvénynek adott otthont városunk, mint például a Csillagászok Baráti Körének III. Országos Találkozója, amelyet Győrben rendeztek meg 1965-ben. Ekkor ünnepelte szakkörünk fennállásának 10 éves jubileumát.

  Megnyílik a csillagda 1970.

  1970. IX. 20-án a Rába Művelődési Ház igazgatónője ünnepi beszédét követően a hlohoveci, valamint az ógyallai csillagvizsgáló vezetői jelenlétében megnyílt a bemutató csillagvizsgáló.

  Az ismeretterjesztés céljait kiválóan szolgáló távcső eleinte túlnyomó többségében MVG dolgozókat vonzott, a legkülönbözőbb korosztályból. Később már szélesebb körben is elterjedt a híre a csillagdának, így a tagság egyre vegyesebb lett munkáját, életkorát tekintve.

  Nyári észlelőtáborok 1971.

  1971-től folyamatosan nyári észlelőtáborok kerültek megrendezésre. Az idők folyamán több helyen voltak észlelőtáborok, mint pl. Győrzámolyon, Komáromban, Tómalmon, Bakonyszentlászlón, Vinyén és Farkasgyepűn.

  25 éves jubileum 1980.

  1980-ban ünnepeltük 25 éves fennállásunkat. Az ünnepi közgyűlésen Dr. Kulin György tartott előadást Kozmikus védettségünk címmel.

  Megújul a vezetőség 1985.

  Béla bácsi halála után Dévai Antal a szakkör egyik alapító tagja vette át a szakkör vezetését 1985-ben. Ugyanebben az évben Tatabányán került megrendezésre az országos amatőr csillagász verseny, ahol szakkörünk országos első helyezést ért el.

  30 éves jubileum 1986.

  A szakkör megalapításának 30. évfordulója alkalmából Schalk Gyula meghívott csillagász vendégünk méltatta a szakkör három évtizedes munkáját és ez alkalomból a "Kiváló Ismeretterjesztő Munkáért" megtisztelő plakettet és oklevelet kaptunk.

  2. A SZIF Amatőrcsillagász Klub 1989-2002.

  A kupola leemelése 1989.

  1989 telén egy borongós szombat reggelen a Csillagvizsgáló épületét  a távcsővel együtt leemelték a Rába Művelődési Ház Dunakapu téren található székházának tetejéről.

  A kupola felemelése 1990.

  A kupola felújítását követően  végül 1990. nyarán méltóságteljes lassúsággal emelkedett a Széchenyi István Főiskola K3-as kollégium tetejére, mai helyére.

  Szakkörünk

  A Széchenyi István Főiskola épületében a Természettudományi Kabinet adott otthont szakköri foglalkozásainknak, melyeket rendszerint csütörtök esténkén tartottunk.

  Felújítás I. 1993.

  A csillagda teljes festését 1994-ben elvégeztük.

  Ekkor a tükrös távcső is egy komolyabb felújításon esett át.

  Szakkörünk II. 1998.

  1998 őszén jómagam vettem át Dévai Antaltól az esti távcsöves bemutatások lebonyolítását.

  Egy-egy estén a rendszeresen megjelenő 10-15 hallgató mellett adott esetben 20-30 érdeklődő is megjelent.

  Felújítás II. 2000.

  A csillagda részleges külső és belső festését 2000-ben elvégeztettük, a Hallgatói Önkormányzat támogatásával.

  2000. márciusában a távcső főtükrét újra kellett alumíniumozni. A tükröt méretre készített fadobozban szállítottuk.

  A 30 centis távcső főtükre.

  3. A Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló 2002-től

  A csillagvizsgáló épülete

  Eszközparkunk

  Jelenleg a kupolában egy 300/2130 Newton és egy 150/1600 Kepler távcső mellett egy 10×80 TZK binokulárt tudunk csatasorba állítani.

  A garádics a 30 centis távcső használatához elengedhetetlen. Segítségével bárki könnyedén feléri az okulárkihuzatot.

  Szakkörünk + Bemutatóink

  Jelenleg a csillagvizsgálóban minden páros hét pénteken télen 19 órától, nyáron napnyugtától távcsöves bemutatóval várjuk az érdeklődőket. A Csillagda az elmúlt évek hagyományaira alapozva rendszeresen fogadja az előre bejelentett csoportokat is.

  Észleléseink I. 2003.

  Észleléseink II.

  {mosimage}  Az MCSE Győri Csoport http://gyor.mcse.hu/csillagvizsg.htm honlapján megjelent cikk másodközlése

  Ez a bejegyzés Amatőrök, ismeretterjesztés kategóriában van. Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul