Bronzba öntötték a Gothard Obszervatóriumot!

1786

Az elmúlt év záróakkordjaként Szombathelyen „szobrot kapott” a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium!

2016. december 29-én a Fő téren adta át Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a várost ábrázoló bronzból készült makettet, amelyet Budai István fotó- és szobrászművész készített Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából.

A bronz városmakett kör alaprajza 2 méter átmérőjű, amelyen Szombathely jelentős épületei mellett kisebb utcák, lakóházak is helyet kaptak. Az utcák és folyók faktúrája szándékosan elnagyolt. A cél  az volt, hogy a város épített örökségeit, a ránk hagyott értékes épületeket kiemelje, megmutassa a látogatóknak. A makett egy gránitlapon helyezkedik el, amelyet 60 cm magas, 120 cm átmérőjű gránittal burkolt gyűrű tart. Az alkotás a modern technológiát is felhasználja: a QR-kód olvasó alkalmazás a városról információkat, érdekességeket tartalmazó honlapra irányít bennünket.

A 19 „városképi jelentőségű” intézmény között a Gothard Obszervatórium is szerepel, III-as számmal. A terepasztal melletti QR-kód segítségével a bemutatkozó anyagunkra juthatunk. Ide egyelőre egy kiadványt töltöttünk fel, de tavasszal, amint jó idő lesz (azaz virágzó fák), egy kisfilmet tervezünk forgatni. Az osztálykirándulás-szezonban már ez a film futhat majd az érdeklődők telefonján.

Szombathely-városmakett-ELTE-GAO-kupola
A bal oldali kép a belvárosba vezető utakat mutatja (Szent Imre herceg utca, Paragvári út), jobbra előre a Derkovits városrész az épülő stadionnal, a horizonton pedig a székesegyház. A jobb oldali képen a kupolánk látható, háttérben az Arborétum kertje, a látogatóközpont, valamint a Szófia és Damjanich utca házsorai.

Hozzászólás

hozzászólás