• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  Egy csereprogram képei  2016 végén zárult az az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium által vezetett magyar-francia közös kutatási program, amelyben a résztvevő kutatók az exobolygók körüli holdak létrejöttét, stabilitását és detektálhatóságát vizsgálták.

  A TÉT-14FR-1-2015-0012 pályázatból támogatott kutatás tudományos eredményeiről részletesen beszámoltunk itt a hírportálon és a Meteor hasábjain is, most egy szubjektívabb visszatekintésben összegezzük a tapasztalatokat.

  A magyar résztvevők számára nagy élmény volt az IPGP többszöri meglátogatása. A párizsi geofizikai intézetben elkezdődött a földtudományi és exobolygós kutatások diszciplináris összekapcsolódása, amit a területek művelőinek szomszédos szobái hatékonyan segítenek elő, nem beszélve a közös, olykor interdiszciplináris szemináriumokról. Itt értékelhettük ki például – interdiszciplináris szemmel – a New Horizons Pluto-képeit. Az intézet gyakori vendégei a Párizsi Csillagvizsgáló és a Meudoni Csillagvizsgáló kutatói is. Az épület kellemesen modern, nagy tetőterasszal, egy külön erre a célra épített szerverszoba pedig a nagy méretű szuperszámítógépnek ad otthont. Ablakokon keresztül lehet neki köszönni, miközben megyünk egy-egy nyomtatásért, amit a gép kedves LED-villogtatással viszonoz.

  A francia partner, Sebastien Charnoz magyarországi látogatásai is kellemes élményt jelentettek a résztvevőknek. A szombathelyi, soproni és budapesti helyszíneken megvalósult látogatások egy veszprémi előadással is bővültek a VEAB székházban. Sikerült egy-egy közös megbeszélésre összehozni a rokon területek budapesti, szombathelyi és párizsi kutatóit. Sebastien az MTA CSFK KTM CSI Detre termében nagyon informatív, látványosan illusztrált és emlékezetes előadásban ismertette a bolygóholdak lelkivilágát a naprendszerek keletkezésétől a holdat is tartalmazó rendszerek felbomlásáig. A megkezdett közös munka horizontját is megrajzoltuk, lehetséges további projektek, együttműködések alapjainak áttekintésével. Az esti budapesti városnézés nagy hatást gyakorolt vendégünkre, aki Európa legszebb városának nevezte fővárosunkat, és mindenképpen tervezi a visszatérést családjával is.

  20170127_tet_exoholdak_1

  Dobos Vera és Sebastien Charnoz jelenlétében Szabó M. Gyula fejtegeti a γ UMa körüli lehetséges bolygók esetleges holdjainak megfigyelési nehézségeit

  20170127_tet_exoholdak_2

  Giovanni Occhipinti, Szabó M. Gyula, Sebastien Charnoz és Amande Roque-Bernard megbeszélése az IPGP-ben

  Processed with VSCOcam with c1 preset

  Gyümölcsöző diszkusszió az IPGP tetőteraszán

  20170127_tet_exoholdak_4

  “És akkor az árapály felfűti a holdat!” – Sebastien Charnoz és Dobos Vera IPGP-ben

  20170127_tet_exoholdak_5

  “…végül pedig a hold el is szökhet!” – Sebastien Charnoz előadása a Konkoly Obszervatóriumban

  Ez a bejegyzés Asztroblog kategóriában van és a következő címkékkel lett ellátva: , , , . Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul