Egy csereprogram képei

1884

2016 végén zárult az az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium által vezetett magyar-francia közös kutatási program, amelyben a résztvevő kutatók az exobolygók körüli holdak létrejöttét, stabilitását és detektálhatóságát vizsgálták.

A TÉT-14FR-1-2015-0012 pályázatból támogatott kutatás tudományos eredményeiről részletesen beszámoltunk itt a hírportálon és a Meteor hasábjain is, most egy szubjektívabb visszatekintésben összegezzük a tapasztalatokat.

A magyar résztvevők számára nagy élmény volt az IPGP többszöri meglátogatása. A párizsi geofizikai intézetben elkezdődött a földtudományi és exobolygós kutatások diszciplináris összekapcsolódása, amit a területek művelőinek szomszédos szobái hatékonyan segítenek elő, nem beszélve a közös, olykor interdiszciplináris szemináriumokról. Itt értékelhettük ki például – interdiszciplináris szemmel – a New Horizons Pluto-képeit. Az intézet gyakori vendégei a Párizsi Csillagvizsgáló és a Meudoni Csillagvizsgáló kutatói is. Az épület kellemesen modern, nagy tetőterasszal, egy külön erre a célra épített szerverszoba pedig a nagy méretű szuperszámítógépnek ad otthont. Ablakokon keresztül lehet neki köszönni, miközben megyünk egy-egy nyomtatásért, amit a gép kedves LED-villogtatással viszonoz.

A francia partner, Sebastien Charnoz magyarországi látogatásai is kellemes élményt jelentettek a résztvevőknek. A szombathelyi, soproni és budapesti helyszíneken megvalósult látogatások egy veszprémi előadással is bővültek a VEAB székházban. Sikerült egy-egy közös megbeszélésre összehozni a rokon területek budapesti, szombathelyi és párizsi kutatóit. Sebastien az MTA CSFK KTM CSI Detre termében nagyon informatív, látványosan illusztrált és emlékezetes előadásban ismertette a bolygóholdak lelkivilágát a naprendszerek keletkezésétől a holdat is tartalmazó rendszerek felbomlásáig. A megkezdett közös munka horizontját is megrajzoltuk, lehetséges további projektek, együttműködések alapjainak áttekintésével. Az esti budapesti városnézés nagy hatást gyakorolt vendégünkre, aki Európa legszebb városának nevezte fővárosunkat, és mindenképpen tervezi a visszatérést családjával is.

20170127_tet_exoholdak_1
Dobos Vera és Sebastien Charnoz jelenlétében Szabó M. Gyula fejtegeti a γ UMa körüli lehetséges bolygók esetleges holdjainak megfigyelési nehézségeit
20170127_tet_exoholdak_2
Giovanni Occhipinti, Szabó M. Gyula, Sebastien Charnoz és Amande Roque-Bernard megbeszélése az IPGP-ben
Processed with VSCOcam with c1 preset
Gyümölcsöző diszkusszió az IPGP tetőteraszán
20170127_tet_exoholdak_4
„És akkor az árapály felfűti a holdat!” – Sebastien Charnoz és Dobos Vera IPGP-ben
20170127_tet_exoholdak_5
„…végül pedig a hold el is szökhet!” – Sebastien Charnoz előadása a Konkoly Obszervatóriumban

Hozzászólás

hozzászólás