Hullanak az orionida meteorok!

1846

Az Orionidák meteorraj az őszi hónapok egyik kedvelt áramlata, mivel minden évben megbízhatóan jelentkezik. Az október második felében aktív raj a Halley-üstökösből származik, vagyis amikor egy orionida meteort látunk elégni a légkörben, valójában a Halley-üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni. Az Orionidák aktivitási maximuma október 20-24. közé esik, általában 22-én látni a legtöbb a meteort, de az említett intervallumon belül bármikor számíthatunk kiugró aktivitásra. Ennek az az oka, hogy a Halley-üstökös egy öreg égitest, amely már nagyon régóta szórja szét az anyagát a Naprendszerben. Emiatt a hozzá kapcsolódó meteorraj szerkezete nagyon bonyolult, a poráramlat széles, melyben az anyag eloszlása nem egyenletes.

 

Az Orionidák radiánsa az Orion és a Gemini csillagképek közt fekszik. A meteorok a radiáns felől érkeznek, de az égbolt bármely részén feltűnhetnek.

Az Orionidák hajnali meteorraj, vagyis az esti órákban nem lehet megfigyelni. Radiánsa este 9-10 körül kel és hajnalra emelkedik olyan magasra, hogy megfelelő számú hullócsillagot láthassunk. A maximum hajnalán minden évben számíthatunk legalább 20-25 meteorra óránként, 2006-ban és 2007-ben azonban a raj a normál aktivitás kétszeresével jelentkezett, ráadásul sok fényes meteor volt megfigyelhető. M. Sato és J.-I. Watanabe szerint a 2007-es kiemelkedő maximumot a Halley-üstökösből az i.e. X-XIII. században kidobódott por okozta.

 

Egy orionida tűzgömb az ausztráliai Siding Spring Obszervatórium speciális kamerájával 2007. október 22-én. A meteortól balra az Orion csillagkép jellegzetes formációja látható, a felvétel a teljes égboltot ábrázolja. A képre klikkentve az egy évvel ezelőtti éjszakán a kamerával rögzített összes meteor animációja tekinthető meg (Kiss László)

Peter Jenniskens (SETI Institute) egy hónappal ezelőtti közleményében
rámutatott, hogy a fokozott aktivitás az idei évre is áthúzódik, amit az
elmúlt nap külföldi megfigyelései igazolni látszanak. Az International Meteor Organization (IMO) online adatbázisa szerint már egy hete egyértelműen érzékelni az Orionidák jelenlétét, de az aktivitás csak október 19-én kezdett jelentősen emelkedni. A görbe alapján október 21/22-e és 22/23-a hajnalán 50-60 meteor/óra környékén tetőzhet az aktivitás, ami már igen szép hullást jelent. A hajnali égen egyre vékonyabbra fogyatkozó Hold alig zavarja a megfigyelést, így már csak a csütörtökre jelzett hidegfront kegyeiben kell bíznunk.

 

Az Orionidák aktivitás görbéje az elmúlt napokban az IMO alapján. A vízszintes tengelyen a dátum, a függőleges tengelyen az óránként látható meteorok száma van feltüntetve. Az utóbbi adat a zenitben lévő radiánsra korrigált érték.

Az Orionidák megfigyelését éjfél körül érdemes kezdeni, közvilágítástól mentes, és a ködök miatt lehetőleg magaslati észlelőhelyen. A megfigyelést fekvő testhelyzetben, legalább egy-két órán át érdemes folytatni, így a megfelelő kényelemről és meleg öltözékről is gondoskodni kell. A fényesebb rajtagokat le is lehet fotózni, de ehhez fotóállvány és hosszabb expozícióra (B idő) alkalmas gép szükséges. Mivel még a kompakt gépek nagy látómezejében sem túl gyakoriak az igazán fényes meteorok, az expozíciókat folyamatos egymásutánban kell készíteni. A sikeres felvételeket a hirek@csillagaszat.hu címre kérjük küldeni.

Hozzászólás

hozzászólás