Így kell ezt csinálni!

855

November 3-án a nagykanizsai amatőrök meghívására egy újjáavató ünnepségre voltam hivatalos: a város 1981 óta létező bemutató csillagvizsgálója (Canis Maior csillagda) az idei felújítást követően új nevet kapott, és ezzel minden bizonnyal új lendületet is. A több mint negyedszázada létesült kis kupola az utóbbi években meglehetősen lepusztult, elhanyagolt állapotba jutott, amit a környező lámpák okozta fényszennyezés csak tovább "fokozott".  A város támogatásának köszönhetően felújították az épületet a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület (NAE) tagjai – a jól végzett munkát is ünnepelték az november 3-i avatóval.

 

A felújított kupola

A főműszer egyelőre a régi, egy 15 cm-es Newton

A NAE kezdeményezésére az asztro-létesítmény új nevet kapott (Canis Maior Csillagda
és Nap-obszervatórium), utalva arra, hogy a kanizsai amatőrök – tekintetbe véve a helyszíni adottságokat – a Nap megfigyelésével is fokozottan kívánnak foglalkozni.

Akik igazi sötét ég alatt kívánnak távcsövezni, azok számára jó hír, hogy már épül a NAE becsehelyi obszervatóriuma, a Canis Minor Csillagvizsgáló, melynek főműszere egy 40 cm-es Meade Schmidt-Cassegrain lesz. Ez nem álom, hanem kézzelfogható valóság, ugyanis a műszer már megvan, az épület pedig épül. Csak így tovább, NAE!

További képek, információk a NAE honlapján találhatók. 

Hozzászólás

hozzászólás