Megkezdődött a 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia

1146

A görögországi Volosban, július 27-én este, a megnyitó ünnepéllyel kezdetét vette a 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiai versengés. A helyi szervezők által kiadott adatok szerint több szempontból is rekordokat döntöget a rendezvény: 36 ország 41 csapata – összesen 188 diák, 70 csapatvezető és 19 megfigyelő vesz részt az idei vetélkedésen. Köztük 9 magyar: 5 diák, 2 vezető, és ez alkalommal először egy-egy tanár és diák megfigyelő is.

 

A hazánkat 2013-ban képviselő diákok:

Bécsy Bence (tavalyi bronzérmes, Érd) Granát Roland (tavalyi csapattag, Budapest) Kopári Ádám (tavalyi tartalék, Pécs) Kunsági-Máté Sándor (Pécs) Ványi András (Budapest) Prósz Aurél (tartalék, Budapest)

Csapatvezetők:

Dr. Hegedüs Tibor (csillagász, BKM Csillagvizsgáló Intézet, Baja) Udvardi Imre (tanár, Könyves Kálmán Gimnázium, Budapest)

A diákok közvetlen felkészítésében segédkezők (nem teljes lista):

Dr. Bíró Imre Barna Dr. Borkovits Tamás Dr. Gyenizse Péter Dr. Hegedüs Tibor Horvai Ferenc Horváth Zsuzsanna Dr. Kovács József Nyerges Gyula

…és természetesen a diákok alma matereinek fizika tanárai, illetve csillagászati szakkörvezetői.

A korábbi hasonló diákolimpiák mindegyikénél több ország és nagyobb számú részvevő jelzi az IOAA növekvő népszerűségét, sikerét. Idén először már nem csak "fejlődő" országok képviseltetik magukat, hanem az USA, Kanada és Új-Zéland is. Az évenkénti rendezvény fontosságát az is mutatja, hogy ez tulajdonképpen nem csak maguknak a diákoknak a versengése, hanem kétségtelenül az egyes országok csillagászati oktatása, tehetséggondozási koncepciója, felkészítési stratégiája is megmérettetik a 10 napos eseménysor alkalmával.

 

Ezért is szeretnénk, ha a hazai részvétel koncepciózus támogatása, elismerése is megvalósulna végre, a válogató versenyektől a háttérintézmény-rendszeren át a folyamatban résztvevő szakemberekig és tanárokig. Ilyen "hátszél" nélkül nem lehet jó eredménnyel felvenni a versenyt az ugyanezt profi szinten megoldó országokkal. Saját erőből, pusztán lelkesedésből a kis magyar felkészítő háttércsapatunk bronz, talán majdan ezüstérem szintig tudja a versenyzőinket eljuttatni. Igazi siker, egy vagy több arany akkor lesz elérhető, ha ez az egész "nemzeti" üggyé válik, és megfelelő (országos, központilag is támogatott) szintre kerül.

A program költségeit a diákok és a csapatvezetők családjai, iskolai és intézményi alapítványai mellett néhány magánvállalkozás, és több MCSE tag is támogatta. Teljes listát az olimpia végeztével fogunk nyújtani, hisz a támogatások még most is érkeznek.

Ami még mindig megoldatlan – és ebben támogatói köreink segítségét is várjuk -, hogy az országos média érdeklődését is kivívjuk, a csillagászati versengésben kifejtett magyar aktivitás is szélesebb körben is ismertebbé váljon. Csak így léphetünk előbbre a diákolimpia 2018-ra tervezett hazai megrendezésének megvalósulása kérdésében. Várjuk bárkinek e téren használható ötleteit, megoldási javaslatait!

Az olimpia végeztével az eredményekről egy újabb hírben fogunk beszámolni.

Hozzászólás

hozzászólás