Nem okozott kárt a földrengés az ESO távcsöveiben

773

A helyi idő szerint szombat hajnalban Concepción városától 115 km-re északkeletre, Santiagótól 325 km-re délnyugatra kipattant, a Richter-skálán 8,8-es fokozatú földrengés több száz halálos áldozatot követelt és óriási károkat okozott Chilében. Az ESO (European Southern Observatory) vasárnap délután kiadott rövid közleményében részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, felajánlja a segítségét a földrengés károsultjainak, s egyben tudatja, hogy az ESO infrastruktúráját – beleértve a 8,2 méteres VLT távcsöveket is – nem érte semmiféle károsodás. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a berendezések a földrengés epicentrumától elég messze helyezkednek el, másrészt eleve úgy tervezték és építették őket, hogy az egyébként is nagy szeizmikus aktivitású területen gyakran kipattanó rengéseknek ellenálljanak. A dokumentált földrengések történetében hetedik legnagyobb természeti katasztrófa hatását csak La Silla-n érzékelték szombat éjszaka az észleléseket megszakító áramszünet formájában. Arról sem érkezett jelentés, hogy az ESO munkatársai, alkalmazottjai közül bárki megsérült volna.

A VLT távcsövek a La Paranal csúcson. A földrengés epicentrumától mért elegendően nagy távolságuk, valamint földrengésbiztos tervezésük és építésük megóvta őket a károktól.
[ESO]

A földrengés miatti, az egész országra kiterjedő áramszolgáltatási és telekommunikációs fennakadások miatt azonban korlátozott a kapcsolat az obszervatóriumokkal és az ESO chilei irodáival. Mivel a santiagói nemzetközi repülőtér jelenleg nem indít és nem fogad gépeket, így az országból történő elutazás és az oda való bejutás is akadályokba ütközik a következő napokban, ezért arra kérik a kutatókat, hogy tervezett utazásaikat az észlelési programok változásával kapcsolatos további információkig függesszék fel.

A La Silla Observatory Santiagótól 600 km-re északra. Bár a földrengés epicentrumához közelebb helyezkedik el, mint a Paranal-csúcs, egy áramszünettől eltekintve szintén megúszta a katasztrófát.
[ESO]

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás