Mégsem a legnagyobb tömegű csillag…

1411

A Pismis 24 katalógusszámú fiatal csillaghalmaz a Scorpius csillagképben található NGC 6357 emissziós köd magjában helyezkedik el, kb. 8000 fényév távolságban. A nyílthalmaz néhány csillaga rendkívül nagy tömegű, erős ultraibolya sugárzásukkal pedig gerjesztik a közelben található csillagközi gázfelhőket.

Balra: a Pismis 24 nyílthalmaz a közelében levő por- és gázfelhőkkel. Jobbra fent: közelkép a halmaz központi tartományáról. Jobbra lent: a Pismis 24 legfényesebb csillaga a Hubble Űrtávcső által felbontott kettős rendszer (kapcsolódó video kis és nagy felbontással).

A kép legfényesebb objektuma a Pismis 24-1 azonosítóval ellátott csillag. Valaha azt gondolták róla, hogy Napunknál 200–300-szor nagyobb tömegű objektum, amivel nem csak a Tejútrendszer legnagyobb tömegű csillaga lenne, hanem messze meghaladná az elméletileg várható maximális csillagtömeget (kb. 150 naptömeg), ami sok fejtörést okozhatna az elméleti asztrofizikusoknak.

A Hubble Űrtávcső legújabb nagyfelbontású képei viszont most fényt derítettek arra, hogy a Pismis 24-1 valójában két, egymás körül keringő csillagból áll. A számítások szerint mindkét égitest kb. 100 naptömeg körüli. Ráadásul az is kiderült földi spektroszkópiai mérések alapján, hogy egyikük igazából két csillag szoros párosa, amelyek olyan közel vannak egymáshoz, hogy még az Űrteleszkóp sem képes felbontani. Ezzel tulajdonképpen a Pismis 24-1 össztömege három csillag között oszlik el. Noha a komponensek még így is az ismert legnagyobb tömegű csillagok közé tartoznak, a csillagok tömegének felső határára vonatkozó elméletek továbbra is kiállják a megfigyelések próbáját.

Forrás: STScI-2006-54

Vonatkozó hír: A legnagyobb tömegű csillagok

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző bejegyzésA szökőnap
Következő bejegyzésVardő’90 expedíció