„3D” felvétel a VLT-interferométertől

1056

Az ESO 8 m-es teleszkópokból álló VLT távcsőegyüttesének interferometrikus üzemmódját használva megtörtént az első olyan észlelés, amely a szuperéles leképezést a mozgás detektálásával kombinálja. A VLTI/AMBER által rögzített adatok alapján előállított kép a HD 62623 katalógusjelű szuperóriás csillagot körülvevő por- és gázkorong rendkívül finom részletein kívül felfedi a korongbeli mozgásviszonyokat is, így segítségével a diszket eddig nem látott módon, ha tetszik "3D-ben" tanulmányozhatjuk. A korong léte egyébként rejtély, mivel az ilyen fényes, nagytömegű, életük végéhez közeledő csillagok esetében azt várnánk, hogy a körülöttük lévő anyagot – melynek jelenléte a fiatal csillagok jellemző tulajdonsága – az erős csillagszél már régen elfújta.

A Florentin Millour (Observatoire de la Côte d’Azur) által vezetett kutatócsoport az új adatok alapján úgy találta, hogy a korong anyaga egyáltalán nem mozog radiálisan kifele, hanem kering a csillag körül. Erre a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a szuperóriás csillagnak van egy sokkal kisebb kísérője, melynek tömege a Napéhoz mérhető. A kísérő jelenléte lehet az oka a főcsillag és a korong közötti üres gyűrű kialakulásának is.

A HD 62623 katalógusjelű szuperóriás csillag körüli anyagkorong a VLTI/AMBER műszerrel rögzített adatok alapján előállított nagyfelbontású képen. A színek a korongbeli anyag mozgási sebességét kódolják, a kék színnel jelzett részek közelednek hozzánk, míg a vörös színnel jelzettek távolodnak: a korong anyaga – ahelyett, hogy radiálisan kifele mozogna – kering a csillag körül.
[ESO/F. Millour]

A VLT Interferométer (VLTI) segítségével az egyedi távcsövek által összegyűjtött fényt kombinálják. Az így nyert adatokból előállított képek felbontása olyan, mintha azokat egy 130 méter átmérőjű teleszkóppal vették volna fel, a Hubble Űrteleszkóp ugyanolyan (közeli infravörös) hullámhosszon rögzített felvételeinél 50-szer finomabb részleteket is megmutatnak. A VLTI képek felbontása 0,004 ívmásodperc, ilyen szög alatt látszana a földfelszínről nézve mondjuk egy kicsiny csavarfej a majdnem 400 km magasságban keringő nemzetközi űrállomás külső burkolatán!

A HD 62623 új észlelése az első, melynek során az AMBER (Astronomical Multi-BEam combineR) által szolgáltatott kivételes felbontású adatokat kombinálták a megfigyelt objektum (az anyagkorong) különböző részeiről szintén az AMBER-rel készített spektroszkópia megfigyelésekkel, így a 2D-s nagyfelbontású képhez "harmadik dimenziót", radiális sebességeket is lehetett társítani, ezzel pedig a korongbeli anyag mozgásviszonyairól lehet információt szerezni.

Az eredményeket részletező szakcikk az Astronomy & Astrophysics c. folyóiratban fog megjelenni.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás