Csillagrobbanás egy közeli galaxisban

1367

Az M100 jelzésű spirálgalaxisban február elején fedezték fel az SN 2006X jelű szupernóvát. A két független felfedező, Shoji Suzuki japán amatőrcsillagász és Marco Migliardi olasz csillagász, február 4-én észlelte először a 2006. év 24. szupernóváját, amely a felfedezést követő két hét alatt jelentős fényesedésen esett át. Március elején 14 magnitúdós fényességű volt, azaz a szabad szemmel éppen megpillantható csillagoknál kb. kétezerszer halványabb. Mivel galaxisa a legjobban ismertek közé tartozik, magáról a szupernóváról is biztosabbak ismereteink, ezért a vizsgálatok várhatóan jelentős segítséget adnak az Ia típusú szupernóvák kutatásához. Az M100-ban nem ez az első szupernóva: 1900 óta már négy korábbi csillagrobbanást megfigyeltek a galaxisban.

Az M100 és az SN 2006X szupernóva az ESO VLT műszerével. A bal oldali kép még a robbanás előtt készült, így nem látható a jobb oldali fotó közepétől lefelé, enyhén jobbra elhelyezkedő "új" csillag. 

Az M100 a Tejúthoz nagyon hasonló, csillagászati értelemben közeli spirálgalaxis. Hatvanmillió fényéves távolsága mellett látszó átmérője 120 ezer fényévnek felel meg. Fényes magja körül található két kiemelkedő, bonyolult szerkezetû karjában számos nagytömegű fiatal csillag és forró HII régió található. Két kisebb karja szintén a mag közelében indul, majd távolabb eléri a nagy spirálkarokat. 

 

 Az SN 2006X a Polaris Csillagvizsgáló műszereivel (Tordai Tamás és Kuli Zoltán felvétele 2006. március 7/8-án).

Az elmúlt hónapok legfényesebb szupernóváját magyar amatőrcsillagászok is észlelték. Az eddig beérkezett megfigyelések közül két CCD-kamerás képet mutatunk be, melyeket az óbudai Polaris Csillagvizsgáló, illetve a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány műszereivel készített Tordai Tamás és Kuli Zoltán, illetve Tuboly Vince. Előbbin a galaxismag alatt és enyhén jobbra, utóbbin a magtól jobbra látszik az SN 2006X.

 Tuboly Vince felvétele szintén március 7/8-a éjszakáján készült.

Források:
ESO PR 08/06
MCSE Változócsillag Szakcsoport

Hozzászólás

hozzászólás