Rejtőzködő neutroncsillag

997

Az IGR J16283-4838 jelzésű objektumot az Integral műhold először 2005.04.07-én rögzítette, egy felfényesedés alkalmával. Az ESA, jelenleg ezredik Föld körüli keringését ünneplő űrobszervatóriumának előnye, hogy megfigyeléseivel egyszerre képes az optikai, a röntgen- és a gammasugarak hullámhosszain tanulmányozni a célpontot. Az Integral kutatói közül Simona Soldi (Integral Science Data Centre, Genf) azonosította az kérdéses objektumot, de mivel a sugárforrás természetét akkor még nem sikerült pontosan megállapítani, a munkához az amerikai RXTE, SWIFT és a Spitzer űrobszervatóriumokat is segítségül hívták.

A SWIFT mérései a pontosabb pozíció meghatározásában segítettek sokat. Az RXTE megfigyelései pedig olyan jellegzetes halványodást rögzítettek egy kitörés után, amely a röntgenkettősöknél jellemző. A Volker Beckmann (NASA Goddard Space Flight Center) vezette kutatócsoport a fenti berendezések eredményeit felhasználva megállapította, hogy olyan kettős rendszerrel van dolgunk, ahol a csillagról távozó csillagszél viszonylag sűrű gázanyaga egy kompakt neutroncsillagra áramlik.

Fantáziarajz a neutroncsillagra áramló anyagról (GSPC NASA nyomán)

Az objektum tőlünk kb. 20 ezer fényévre, Tejútrendszerünk centruma felé eső Norma-karban, sűrű csillagközi felhők mögött húzódik. Az objektumnak optikai megfelelőjére eddig nem bukkantak 20 magnitúdó fényességig, de az infravörös tartományban létezik néhány jelölt. Az erős és változó mértékű abszorpciót mutató objektum a hetedik az Integral által a fősíkban talált nagy tömegű röntgenkettősök közül. Az ilyen objektumok jelentősen közreműködhetnek a galaktikus kozmikus sugárzás 10-200 keV közötti tartományában jellemző kemény röntgensugarak létrehozásában.

Forrás: GSFC PR 2005.07.13.

Hozzászólás

hozzászólás