Diákolimpiai hírek Közép-Jáváról

1399

Az első nap gyengélkedett a szállodánk Internet-vonala, így némi késéssel, ma tudunk elsőként jelentkezni Magelangból. E sorok írásakor itt már kedd délelőtt 10 van, otthon pedig még mindenki jót alszik hajnali 5 tájékán.

2015.07.27. hétfő
A reggelinél örömteli üdvözlések a régen látott külföldi kollégákkal, csapatvezetőkkel. Sokakkal csak ekkor találkoztunk először, lévén a folyamatos esti érkezések, gyors beregisztrálás és sietős pihenőre térés miatt csak néhány küldöttséggel futottunk össze az este folyamán.

Az eredetileg tervezetthez képest 1 órás késéssel indultak a buszok a Világörökség részét képező Borobudur templomhoz, amely körül fog lebonyolódni pár napon belül a diákolimpia észlelési fordulója. Végiglátogattuk a helyszíneket, és a helyi szervezők elmagyarázták a diákokra váró feladatok megoldásának mikéntjét, körülményeit. Közben távolról láthattuk a diákjainkat, némelyikőjükhöz egy percre oda is mehettünk, de nagyon siettettek bennünket. A diákoknak is a feladatmegoldások tudnivalóit magyarázták, és a feladatoknál használatos távcsövek működésével, sajátságaival ismerkedtek.

Csopkep_megnyiton_DSC_0208
Csoportkép a megnyitó estéjén.

Délután megkezdődött a bizottsági munka, persze szokás szerint először a helyi szervezők, a hivalatos zsűri és a nemzeti bizottságok bemutatásával, és a heti menetrend ismertetésével, a kezdeti problémák megbeszélésével. A rövidre szabott első ülés után 1 órányi pihenés, majd ünneplőbe öltözötten buszokra szálltunk, és ismét a Borobudur templomhoz indultunk, a hivatalos megnyitó ceremóniára. A magyar csapat hivatalos egyenöltözete idén fehér rövidujjú ing, a gombsoron és a hátoldalon zöld színű jászsági motívumokkal, amelyet Kalup Csilla mamája készített, köszönjük a munkáját!

A diákok előtt érkeztünk. Mindjárt a fogadás kínálatát felsorakoztató sátrakhoz invitáltak bennünket. Itt sokféle finomság várt bennünket: kétféle helyi leves, sült tészták rákkal, gombával, rizses ételek, illetve többféle ropogós sült snack-ek, saláták. Sajnálatunkra az európai olimpiáknál megszokott sör és/vagy bor kóstolás itt hiányzott, csak víz és narancslé volt az italkínálat…

megnyito_Borobudur_DSC_0256
Háttérben a közel 1200 éves Borobudur templom kivilágított épülete.

Közben már megkezdődtek a szórakoztató zenés-táncos programok a fő színpadon, kellemes, tradicionális (gamelán) zenés hátteret adva. Az idő szintén kellemes, 26 fok körüli volt, némi kis légmozgással időnként – de a fölénk boruló ég sötét felhői kicsit aggasztóak voltak. Ennek ellenére egy csepp eső sem volt az est folyamán (sőt a Hold és néhány fényesebb csillag is megmutatta magát). Közben megérkeztek a diákok, és a mieink is megtaláltak bennünket, így kivallathattuk őket első tapasztalataikról, elhelyezésükről, az első napi történésekről.

Helyi időben kb. 7-kor kezdetét vette az ünnepség, amelyet két TV bemondó vezetett le. A fő vonalvezetés a szép és izgalmas hátteret adó Borobudur templom történelmiségét tükrözte: a hagyományos gamelán zene és indonéz tánckultúra egyes változatait láthattuk egy helyi, fiatalokból álló zenekar és tánccsoport adaptációjában.

Megnyito_nezoter_DSC_0239
A csapatok figyelik a megnyitó eseményeit.

A megnyitók szokásos szereplői, az eseményt támogató politikusok bekonferálása után megkezdődhetett a nemzeti küldöttségek felvonulása a kamerák tucatjainak kereszttüzében. A jellegzetes megnyitó beszédek után egy kisfilm következett a csillagászat kultúrtörténeti kapcsolódásairól, az indonéz csillagkép-regékről. Végül egy jelképes gong megütésével az oktatási és tudományos miniszter (maga is doktori fokozattal) megnyitotta az idei olimpiát. Ezzel gyorsan, hirtelen vége is lett az estnek, a diákok és a csapatvezetők búcsút vettek egymástól, és mindenki a saját szállására utazott.

Képeket a hirek.csillagaszat.hu facebook-oldalán, a Bajai Obszervatórium weboldalán és facebook-oldalán fogunk hamarosan közzétenni.

A magyar csapat képviseletében: Hegedüs Tibor.

Hozzászólás

hozzászólás