Az év legnagyobb és legfényesebb teleholdja december 12-én

1048

2008. december 12-én az év utolsó holdtöltéje a legnagyobb látszó méretű és legfényesebb teleholdat hozza el. Derült idő esetén jól felöltözve sétáljunk egyet a holdvilágos éjszakában!

December 12-én pénteken lesz a 2008. esztendő utolsó holdtöltéje, amikor is a Hold az év többi holdtöltéjéhez képest eléri a legnagyobb látszó méretét, illetve a legnagyobb látszó
fényességét is. Égi kísérőnk látszó szögátmérője mintegy 34 ívperc lesz, vagyis 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb, mint bármikor korábban az év során. Ahogyan a NASA sajtóközleménye fogalmaz, ez egy „irtózatosan nagy” holdtölte lesz.

Holdunk ellipszis alakú pályán kering a Föld körül (pontosabban a két égitest a közös tömegközéppont körül). A holdpálya excentricitása 0,0549, félnagytengelye 384400 km. A pálya elnyújtottságát érzékelteti, hogy a földközel (perigeum) és földtávol (apogeum) különbsége mintegy 50 ezer km. E két pontban lefényképezve égi kísérőnket szembetűnik a látszó méret különbsége. A holdkorong közepes szögátmérője egyébként mintegy 30 ívperc (fél fok), tehát földközelben a mostani 34 ívperc észrevehetően nagy méretű holdkorongot jelent.

Két esemény egyidejű bekövetkezése idézi elő a mostani rendkívüli holdtöltét: a Hold földközelsége és a holdtölte éppen egy napra esik. Érdekes lesz majd a látványa a horizont közelében, amikor általában is úgy érzékeljük, hogy a Hold jóval nagyobb, mint amikor magasan van az égbolton. Ennek oka, hogy „fent” nincsenek összehasonlítási alapul szolgáló tereptárgyak, nem úgy a látóhatár közelében. Ez az ún. „Hold-illúzió” jelensége, ami még ma sem teljesen tisztázott pszichofizikailag. Péntek este az effektust még erősíti is a ténylegesen nagyobb látszó átmérő.

A távcsövek egy kissé nagyobb felbontással mutatják ilyenkor a holdfelszíni alakzatokat, de a felbontás javulása nem túl szembetűnő. Továbbra sem lehet majd meglátni az Apollo holdexpedíciók által a felszínen hagyott tárgyakat, például a holdkomp talpazatát, a holdjárműveket, illetve az űrhajósok lábnyomát… A Hubble Űrtávcső is csak legfeljebb 60 méteres alakzatokat képes megörökíteni. Kis távcsövekkel legfeljebb csak 1-2 km-es alakzatokat lehet felbontani jó optika és nyugodt légköri viszonyok esetén.

Vizuális és asztrofotós megfigyelések is készíthetők a teleholdról, különösen pedig a telehold színei erősíthetők fel különleges színskála módosító képfeldolgozó eljárással. Holdtölte előtt és után pedig a holdperem különleges holdfelszíni alakzatainak megfigyelése érdekes, mint például a Grimaldi-kráter és környéke, valamint a Mare Crisium (Válságok Tengere) környékén található érdekes alakzatok. A Hold mostani nagy delelési magassága pedig kedvező lehetőséget teremt a földi légkör zavaró hatásainak kiküszöbölésére, ugyanis nyugodtabb és átlátszóbb a légkör a nagy látóhatár feletti magasságban, a zenithez közelebb, mint alacsonyabban.

A telehold színei asztrofotós képfeldolgozási technikával
kiemelve. A megfigyelés és a képfeldolgozás részletes leírás és az
eredeti kép itt található (Ladányi Tamás, 2003. december 8., 20:59 UT).

Forrás:

Kapcsolódó internetes oldalak

Hozzászólás

hozzászólás