Az üstökösvadászat legszebb képei

1473

A március 14-15-i ítéletidőt követően 16-ára felszakadozott a felhőzet, és az esti szürkületben ismét vadászatra indultak a csillagászat barátai: vajon milyen lesz a PANSTARRS-üstökös ezen az estén? Ami az ítéletidőt illeti, nos, annak voltak "csillagászati" következményei is, amennyiben a március 16-ra, a bakonybéli Pannon Csillagdába meghirdetett üstökösészlelők találkozóját a hóviszonyok miatt el kellett egy héttel halasztani, de a bátorligeti Messier-maraton résztvevőinek is kijutott az áramszünetből.

De térjünk vissza a PANSTARRS-ra! Először március 11-én sikerült hazánkból megfigyelni, és már akkor is nyilvánvaló volt, hogy bár az üstökös kétségkívül szép távcsöves látvány, de fényessége meg sem közelíti a korai vérmes reményeket. Az üstökös látványa binokulárral (kétcsövű látcső) vagy kisebb távcsövekkel a legszebb, kitűnően látható a fényes mag és a fél-egy fok hosszúságú csóva. 

A PANSTARRS láthatósága folyamatosan javul, azonban ezzel párhuzamosan fényessége folyamatosan csökken, azonban várhatóan még a hónap végéig igen feltűnő és élvezetes kistávcsöves célpont lesz, csak tudni kell, pontosan hol keressük. A telő holdfázis mindenesetre megnehezíti majd az üstökös megfigyelését, a március 27-i telehold után azonban már nem fogja zavarni a kora esti észleléseket.

Március 16-án a szürkületi égen több mint fél órán át sikerült megfigyelni az üstököst az ország számos pontjáról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak. A legnépesebb csoport valószínűleg a budapesti Hármashatár-hegyen gyűlt össze, az itt készült egyik fotó lett a Hét csillagászati képe is portálunkon.

Görgei Zoltán felvétele a Hármashatárhegyről mutatja a csóvás égi vándort. Az égi vándor alatt Pesthidegkút fényeit láthatjuk:

Becz Miklós Csepelen örökítette meg a PANSTARRS-t, amint épp "együttállásba került" a lakihegyi nagyadóval:

 

Borovszky Péter a főváros VI. kerületéből kapta lencsevégre az üstököst, egy lakóház tetőteraszáról. A képen balra a kivilágított Erzsébet-kilátó látható – a János-hegy épp emiatt nem alkalmas a PANSTARRS megfigyelésére:

Soponyai György Dunakesziről fényképezte le az égi vendéget:

Az eddigi képek fényképezőgép-objektívekkel készültek, most következzék egy valódi, távcsöves felvétel, melyet Kuli Zoltán, a Hármashatár-hegyi népes csoport egyik tagja készített 102/500-as refraktorral. A hamisszínes képen jól látható a szétterülő porcsóva és a majdnem függőlegesen felfelé induló hajszálvékony ioncsóva:

 

Színpompás fotót küldött az égi vendégről Pável Zoltán Gyúróról. Canon EOS 60D fényképezőgéppel és egy Canon EF 70-200 F/4 teleobjektívvel készült a szép felvétel:

Ugyancsak távcsöves, sőt nagytávcsöves "közelképet" küldött a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület. A felvétel a becsehelyi Canis Minor Obszervatórium 406 mm-es Schmidt-Cassegrain-távcsövével készült:

És most ismét "nyitunk": nagy látómezejű képek következnek. A felhők között "bujkáló" üstököst örökítette meg Novák Richárd Egerből:

Debrecen határából örökítette meg a dermesztő tavaszi estén magát megmutató kométát Gyarmathy István:

Németh Kornél március 11-e után 16-án is sikeresen "levadászta" a PANSTARRS-t Szolnokról:

Csák Balázs az ország másik végéből, Szombathelyen járt sikerrel:

Kocsis Antal Királyszentistvánból, egy kisebb észlelőcsoport élén örökítette meg a csóvás égi vándort egy 300 mm-es teleobjektívvel:

Szitkay Gábor a nyúli A*P*O magáncsillagvizsgálóból fürkészte az üstökös titkait. Nagy távcsöve elől kitakarta a háztető a kométát, ezért "csak" egy 400 mm-es teleobjektívvel sikerült "levadásznia" a kedves égi vendéget. Íme az eredmény:

Hozzászólás

hozzászólás