Égből hullott kövek az Atacama-sivatagban

2580

A sátornak álcázott San Pedro-i meteoritmúzeum nem téveszti meg a gyakorlott csillagászt.

Az Atacama-sivatag bolygónk egyik legfontosabb meteoritlelőhelye. A rendkívül száraz időjárás jól konzerválja a lehullott Naprendszer-maradványokat, és a könyörtelen tájon hosszú ideig megmaradnak a lehullott meteoritok. Több nagyobb becsapódási kráter is található itt, mint például a híres, 380 átmérőjű, 31 m mély Monturaqui-kráter, ami mintegy 100 km-re délre található San Pedrotól. Korát 660 ezer évre becsülik. Ezen kívül óriási mennyiségben találtak meteoritokat, gyakorlatilag az összes ismert típusból.

Az ALMA-hoz tett kirándulás napján fél napos szabadidőnk adódott, amit egy pár órás könnyű sivatagi sétával próbáltunk kitölteni, de még mindig maradt egy kis időnk az indulásig. Rövid keresés után kiderült, hogy San Pedroban van egy meteoritmúzeum, amit érdemes lenne megnézni. Elindultunk a jelzett irányba, de a helyhez érve megtorpantunk: épület helyett egy sátor fogadott bennünket.

IMG_2579
Meteoritmúzeum San Pedroban.

Amennyire igénytelennek tűnt kívülről a múzeum, belépve annál kellemesebb meglepetés fogadott minket. Az igényesen berendezett belső mellett kedves, hozzáértő személyzettel találkoztunk, és fél órás, többnyelvű audiotárlatvezetés segítségével kalauzoltak minket végig a kiállításon.

IMG_2601
A múzeum panorámaképe belülről.

Ennek során megismerkedhettünk a meteoritok eredetével, a meteorjelenséggel, meteoritkereső expedíciókkal, és az Atacama-régió meteoritkutatásban játszott kiemelkedő szerepével. Ezután az egyes meteoritfajták részletes bemutatása következett. Megegyeztünk, hogy bár láttunk már néhány meteoritkollekciót, a San Pedro-i gazdag gyűjtemény minden eddigit felülmúlt abban az értelemben, hogy nem a világ minden részéről összegyűjtött kincseket mutat be, hanem csakis helyi hullásokból származó mintákat állítottak ki. Kő-vas meteoritok, szideritek (vasmeteoritok), szenes kondritok mellett impaktitot, ritka londranitot és a Vesta kisbolygóról származó meteoritot is rejtettek a tárlók.

meteoritok
Különböző atacamai meteoritfajták. Balra fenn: pallazit, a 3,8 tonnás, 1981-ben talált Imilac meteorit egy darabja; jobbra fenn: impaktit, a Monturaqui-kráter keletkezésekor megolvadt és kihulló, majd megszilárduló kőzet; balra lenn: kondritok; jobbra lent: Widmanstätten-féle ábrák egy sziderit csiszolatán.

Az igényes, és tudományos alapossággal megfogalmazott kísérőszövegek, a megértést segítő videók és a leletek gazdagsága magával ragadja a témában kevéssé járatos látogatót is. Végül közvetlen közelről is megismerkedhettünk néhány nagyobb meteorittal, kísérőnk hozzáértő, időnként vicces, spanyol akcentusú angolsággal előadott magyarázata mellett. A kijáratnál tanúsítvánnyal ellátott atacamai meteoritdarabok és belőlük csiszolt ékszerek vásárlására is lehetőség nyílik.

IMG_2607
Molnár László, friss Junior Príma-díjas kutató ismerkedik az atacamai meteoritokkal.

Aki planétánk e távoli zugára vetődik, feltétlenül ejtse útba ezt a páratlan gyűjteményt!

A múzeum spanyol nyelvű honlapját itt találjuk: http://www.museodelmeteorito.cl/

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” (KHK) projekt támogatta.

Hozzászólás

hozzászólás