Egy óra a Földért – csillagos ég városaink felett?

943

Hírportálunk érthető módon elég keveset foglalkozik a Földdel, pedig bolygónk sorsa természetesen a csillagászokat is ugyanannyira érinti, mint bárki mást. Idén március 31-én egyedülálló kezdeményezés indult Sydney-ben, amelynek keretein belül megkérték a város lakóit, hogy munkahelyeiken és otthonaikban egy órán keresztül kapcsolják le lámpáikat és húzzák ki éppen használatban nem lévő elektromos eszközeiket. Mindezzel 5%-kal csökkenthetik abban az egy órában a Föld légkörét károsító gázok kibocsátását, amelynek szerepét már nem sokan kérdőjelezik meg a globális felmelegedésben és klímaváltozásban.

A Föld órája kezdeményezés logója.

Az idei megmozdulásban 2,2 millió ember vett részt leoltva lámpáikat, a szervezők pedig kezdettől fogva abban reménykedtek, hogy a példa ragadóssá válva nemzetközi színtérre is kilép. Úgy néz ki, reményük beteljesülni látszik, mivel világszerte már 13 város (pl. Melbourne, Brisbane, Chicago, Toronto, Manila, Tel Aviv, Koppenhága és Aarhus) jelezte csatlakozási szándékát a Föld órája mozgalomhoz, amelynek következő akciója 2008. március 29-én, szombaton lesz. A megmozdulás célja egy órán át csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, ami több százezer autó forgalomból kivonásával egyenlő – legalább is az adott óra erejéig.

 

 Sydney a Föld órája elött (fenn) és közben (lenn).

A 2007-es sydney-i esemény nemcsak az energiatakarékosság, hanem a fényszennyezés illusztrálásának szempontjából is nagyon látványos volt (l. fenti képünket). Bízva abban, hogy a környezetvédelmet támogató magyarországi városok is csatlakoznak a 2008-as Föld órája akcióhoz, reméljük, hogy legalább egy órácskára feltűnhet a csillagos ég Budapest, Szeged, Debrecen és a többiek felett…

 
Linkajánló:

Hozzászólás

hozzászólás