Európa legősibb napészlelőhelye

1039

Az 1999-ben készült első légi felvételek után az ásatások 2002-ben kezdődtek meg a németországi Sachsen-Anhalt tartományban, Goseck közelében, ahol közel 3000 évvel a Stonehenge keletkezése előtt a helyi földművesek egy monumentális építményt hoztak létre.

A feltárás helyszíne a levegőből (Institut für Prähistorische Archäologie nyomán)

A munkálatok tanulmányként szolgálnak a Halle-Wittenberg Egyetem és a Bergakademie Freiburg hallgatói számára, ezért az évnek csak kis részében halad a kutatás. Tavaly nyáron körülbelül 30 hallgató volt jelen a feltárásnál, idén még plusz 10 fő érkezik az amerikai University of California in Berkeley intézményből.

A rekonstrukció alapján tudni lehet, hogy 7000 évvel ezelőtt hogyan nézett ki a helyszín. Az, hogy a keletkezés dátumát pontosan meg lehetett állapítani, a közelben található egyéb leleteknek köszönhető.
A 75 méter átmérőjű, földbe vájt kört belül két embermagasságú cölöpsor tagolta. A külső gyűrűt három nagyobb kapu törte meg, míg a belső falakon csak szűkebb átjárók voltak. A vallási és csillagászati célokra használt építmény belső terébe valószínűsíthetően csak egyes kiemelt személyek juthattak be, míg a tömeg a kapun kívülről figyelte az eseményeket.

A megfigyelőhely ilyen képet mutathatott egykoron (az Institut für Prähistorische Archäologie rekonstrukciója)

A leletek korán kívül egyedülálló, hogy amíg a további 180, Közép-Európában ismert hasonló építmény mindegyikének négy kapuja volt, addig ebben az esetben csak hármat tártak fel a régészek. Ennek véletlenszerűségét kizárja az a tény, hogy a középpontból nézve a délkeleti kapu pontosan a 7000 évvel ezelőtti téli napfordulókor látható napfelkelte, míg a délnyugati az akkori napnyugta irányát jelzi. A harmadik kapu az északi irány felé mutat. Az egyedülálló elrendezés bizonyíték arra, hogy már i. e. 2000 környékén is kerestek olyan állandó időpontokat, eseményeket az emberek, amelyek segítségével az évek ciklusát számon tarthatták.

A környék számára a felfedezés nem csak tudományos lehetőségeket rejt. A 2007-ig tartó feltárás után következő teljes, az oszlopsorokat is magába foglaló rekonstrukció következményeként a helyszín az amatőr régészek, és csillagászok zarándokhelyévé léphet elő. Az addig vezető utat az érdeklődők az Interneten kísérhetik figyelemmel. A Halle-Wittenbergi Egyetem oldalán képes beszámolók találhatók, valamint a nyári munkák ideje alatt webkamera is üzemel a helyszínen.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás