GLOBE at Night – mérjük fel a fényszennyezést!

1578

A University Corporation for Atmospheric Research (UCAR) tanulók és érdeklődők bevonásával számos oktatási és kutatási célú felmérést (GLOBE, Global Learning and Observations to Benefit the Environment) hirdetett már meg, amelyhez a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni. Korábban pl. hőmérséklet, talaj menti ózonkoncentráció, nyomás, szél, csapadék, felhőzet napi figyelése volt a feladat, az adatsorok térképen ábrázolva megtekinthetők a honlapon.

Március 22-29. között a fényszennyezés hatásának egyszerű megfigyelését (GLOBE at Night) hirdették meg iskolai csoportok és a csillagászat iránt érdeklődők számára, a cél az, hogy legalább 5000 helyszínről végezzenek megfigyeléseket. A megfigyelés rendkívül egyszerű, az Orion csillagkép vidékét kell szabad szemmel megvizsgálni. A vizsgálathoz a Globe at Night honlapján található 1 magnitúdó lépésközű interaktív szimulációs csillagtérkép a legfőbb segédanyag. Ennek megtekintése, esetleg kinyomtatása és ég alatti használata alapján kell megbecsülni az égbolt határfényességét, vagyis azt, hogy szabad szemmel milyen halvány csillagokat vagyunk még képesek észrevenni.

Az Orion csillagkép és környezete fényszennyezett nagyvárosból (határfényesség: 2 magnitúdó)

Az Orion csillagkép és környezete csillagászati megfigyelésekre ideális fényszennyezéstől mentes helyről (határfényesség: 7 magnitúdó)

A csillagászatban jártasak számára az 1 magnitúdó pontosság túl durvának tűnhet, de a szervezők nyilvánvalóan az iskolai csoportok és a laikusok gyakorlottságához illesztették a megfigyelési programot. A legfontosabb cél nem csupán a fényszennyezés pontos dokumentálása, hanem az, hogy minél több iskolában minél többen hallhassanak errõl a környezeti problémáról. "A fényszennyezés több mint az éjszakai égbolt megvilágítása" – hirdeti a honlap, és a fényszennyezés ökológiai vonatkozásairól is tartalmaz egy vázlatos ismertetõt.

A felhívást abban a reményben tesszük közzé, hogy a megfigyelőmunkához sokan csatlakoznak Magyarországról is!

Linkajánló:

Hozzászólás

hozzászólás