Magyar kép 2013 legszebb asztrofotói között

2036

A National Geographic nemzetközi kiadásának éves válogatásába ezúttal egy balatoni holdkelte is bekerült.

Az év húsz legszebb képe közé Ladányi Tamás kompozícióját sorolta be az elismert médium. A fotó a veszprémfajszi kálvária kulisszája feletti vöröslő holdkelte folyamatát ábrázolja, amelyet a fotográfus egy sorozatfelvétel segítségével örökített meg. Égi kísérőnk a kép készítésének idején épp földközelségben volt, így egy kissé nagyobbnak mutatkozott az átlagosnál. A publikáció presztízsét növeli, hogy nem csak „földi” asztrofotósok, hanem űrtávcsövek és űrszondák által készített felvételek is részt vettek a versenyben.

130623_ladanyi_web

A fotográfia előre kiszámított helyszínről, 800 mm-es objektív használatával született meg, amelyhez a szerencse is nagyban hozzájárult. Az aktuálisan kissé párás légkör természetes színkontrasztként működött, sajátosan vöröslő színt kölcsönözve a kelő égitest megjelenésének. A nemzetközi elit fotós társaság – a The World At Night – tagjaiból, honfitársunk mellett, még a szervezet vezetőjének, Babak Tafreshinek is szerepel két képe a rangos mezőnyben.

http://news.nationalgeographic.com/news/2013/12/131225/space-stars-earth-saturn-mars-moon-satellite-nebula-comet-science/#/yir-space14_74785_600x450.jpg

www.astrophoto.hu

www.twanight.org

Hozzászólás

hozzászólás