Magyar tájak és csillagok filmje

1529

A november folyamán DVD formájában debütált képes-zenés film országunk természeti szépségeinek és épített értékeinek éjszakai arcát mutatja be, az égbolttal, csillagokkal, égitestekkel együtt. A felvételeken a hazai tájelemek – az Őrségtől Budapesten át a Hortobágyig – harmonikus egységet alkotnak a Tejúttal, égi konstellációkkal, a Nap és a Hold mozgásával. A modern fototechnika – gyorsított felvételekkel és panorámaképekkel – lehetőséget nyújtott az egyes témák látványos képi tolmácsolására. A filmhez írt zene magyar népdalokra épül, amelyben az élő hangszereket – furulya, fuvola, duda – modern hangzások kísérik. Az alábbiakban a képanyag készítésének élményeiből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

 

„A telihold kelésének momentumai hosszú fókuszú teleobjektívvel fényképezve szép téma lehet egy távoli objektummal együtt komponálva. A Pannonhalmi Bencés Főapátság messziről is domináns sziluettje szinte tálcán kínálja magát egy holdkeltés fotóhoz. A megvalósítás korántsem egyszerű; nagyon pontos helyszíni beállás és szerencsés légköri körülmények szükségesek a jó eredményhez. Így nem csoda, hogy háromszor is el kellett utaznom az építmény közelében található Écsre a mellékelt kép és a filmben is szereplő néhány másodperces snitt kivitelezéséhez.”

 

„Egy hűvös őszi éjszakán, a szombathelyi Nyugat-magyaroszági Egyetemen tartott TWAN kiállítás megnyitója után, az események hatása alatt az Őrség irányába vettem az utamat; a terület egyik falumúzeumát kívántam asztrofotózás céljából felkeresni. Pityerszerre érve a skanzen egyik, az utcai közvilágítástól távol eső tájházát szemeltem ki, amely az éppen alacsonyan járó Göncölszekérrel együtt szép felvételeket ígért. Egy órán át készültek a time-lapse videó képei, senkitől nem zavartatva, csak a falusi éj hangjainak kíséretében.”

 

„A halszemoptika az egyik kedvenc objektívem, mivel képes az eget a maga teljességében megjeleníteni. Az objektív adta 360 fokos panorámát kihasználva a Szent György-hegy melletti Lengyel kápolnánál töltöttem el egy tavaszi éjszakát a bazaltorgonák árnyékában. Aznap este a légtér meglehetősen csendes volt. A közelmúltban kitört izlandi Eyafjallajökull vulkán kitörése miatt ugyanis korlátozták a repülőgépek forgalmát, amelyek a csillagok égi útját így nem zavarhatták."

 

„Számomra az egyik legkedvesebb fotózási helyszín a Fejér megye déli részén található Dég településhez köthető, ahol a Festetics család klasszicista kastélya, az évszakonként mindig más arcát mutató angolpark és a szigeten épült festői Holland-ház szebbnél-szebb témákat kínálnak. Kellemes meglepetésként nyugtáztam, hogy a közeli lakott terület ellenére a fényszennyezés nem zavaró, így az égi oldal kompozíciói is kellően érvényesülhetnek. Maradandó élményeim fűződnek a parktó felett ívelő Tejút, az őszi köntösbe öltözött holdfényes éjszaka és a kastély feletti Göncölszekér látványához.”

 

 

„Ajánlom ezt a DVD-t mindazoknak, akik már elfelejtették, vagy talán még sosem látták, milyen is a csillagos égbolt hazánk felett, hogy kel és nyugszik a Nap, milyen a telehold látványa. Tegyenek fel egy fülhallgatót, és akkor a vizuális élmény mellett az akusztika is segít a varázslatos pillanatok élvezetében.” –  Dr. Juhász Árpád

A DVD-ről Ladányi Tamás honlapján

 

A DVD beszerezhető az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban is.

 

Hozzászólás

hozzászólás