Prométheusz 2014: pályázati eredményhirdetés

1516

Megszületett a zsűri döntése a Prométheusz 2014 diákpályázatra beérkezett pályaművek alapján. A nyertes diák- és egyetemista csapatokat vendégül látjuk a Piszkéstetői Obszervatóriumban augusztus folyamán.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja az “Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” (TÁMOP 4.2.3-12/1/KONV-2012-0018) című pályázat támogatásával versenyt hirdetett középiskolai tanulóknak és a felsőoktatási intézmények hallgatóinak távcsöves megfigyelés elvégzésére. A pályázóknak választaniuk kellett egy olyan égi objektumot, amelyet az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkópjával meg szeretnének örökíteni, majd egy komplett távcsőidő-pályázatot kidolgozva meg kellett indokolni a választott égitest fontosságát és/vagy érdekességét.

Mivel meglehetősen speciális pályázatról volt szó, tulajdonképpen egészen meglepő eredmény született: a két kategóriában összesen 9 pályaművet kaptunk, négy egyetemista csapat mellett öt junior kategóriás társaság indult az egy-egy órányi távcsőidőért Magyarország második legnagyobb távcsövén. A beérkezett anyagok meggyőzőek voltak, egyértelmű, hogy azok indultak, akik tényleg beleásták magukat a csillagászati megfigyelések technikáiba. Volt olyan pályázat is, amelyben a diákok rajzos-vizuális észleléssel illusztrálták a megörökítendő objektumot.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársaiból, illetve a Magyar Csillagászati Egyesület vezetőségét reprezentáló szakértőkből álló bírálóbizottság az elmúlt néhány napban elvégezte a pályaművek értékelését. Egymástól függetlenül mindenki felállította a pályázatok rangsorát, figyelembe véve a formai követelményeknek való megfelelést, a javasolt mérések technikai kivitelezhetőségét, a célpontul választott objektum tudományos érdekességét és fontosságát, illetve a választás ötletességét. Az egyedi rangsorok összesítése egyértelmű eredményt szolgáltatott mindkét kategóriában, így a következő eredmény született:

Középiskolás csapatok:

– első helyezés: a VPG 6888 nevű csapat a budapesti Veres Pálné Gimnáziumból (Dunai Csilla, Tarjányi Dóra és Varga Kristóf, felkészítő tanáruk: Major Balázs); javasolt objektum: NGC 6888 (Sarló-köd).

– második helyezés: a Polaris B csapat három budapesti iskola (és a Polaris Csillagvizsgáló szakkörének) diákjaiból (Világos Blanka, Szűcs Mátyás és Mayer Márton, felkészítő pedagógus: Horvai Ferenc); javasolt objektum: galaxiscsoport a Draco-ban.

– harmadik helyezés: a Ködlesők csapat a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából (Fülöp Izabella Sára, Kacsándi Krisztina, Buri Tamás és Szabó Emese, felkészítő tanáruk: Sáriné Dr. Gál Erzsébet); javasolt objektum: a Selyemgubó-köd.

Egyetemista csapatok:

– első helyezés: az Aquila csapat a Budapesti Műszaki Egyetem képviseletében (Buzás Levente és Czéh Tamás); javasolt objektum: az M13 gömbhalmaz a Herculesben.

– második helyezés: a Ship of the Imagination az ELTE és a BME diákjaiból (Galgóczi Gábor, Dálya Gergely, Granát Roland és Bécsy Bence, felkészítő témavezető: Dr. Szabó Róbert); javasolt objektum: a Stephan’s Quintett galaxisötös.

– harmadik helyezés: az Égi betyárok a Szegedi Tudományegyetemről (Bókon András, Papp Sándor és Soltész Attila); javasolt objektum: az IC 1848 emissziós köd a Cassiopeiae csillagképben.

Az első helyezetteket augusztus hónapban helyszíni megfigyelések elvégzésére invitáljuk a Piszkéstetői Obszervatórumba, míg a többiek javasolt méréseit a csillagvizsgáló munkatársai el fogják végezni, a képeket pedig továbbítjuk a pályázóknak. A beérkezett pályaművek alapvetően nagyon jók voltak, a különböző helyezések között igazából csak nüansznyi különbségek döntöttek.

Mind a díjazottaknak, mind az összes többi pályázónak köszönjük a Prométheusz 2014 versenyben való részvételt!

Hozzászólás

hozzászólás