Véget ért a Galilei Csillagászati Diákvetélkedő – a döntő eseményei

1183

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete és a Pécsi Tudományegyetem Csillagászati Külső Tanszéke, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület 2008 novemberében hirdette meg a Galilei Országos Csillagászati Diákvetélkedőt. A verseny célja egyrészt a 2009-es Csillagászat Nemzetközi Éve programjainak gazdagítása, másrészt a korábbi csillagászati vetélkedők hagyományainak felelevenítése volt.

A több hónapon át zajló internetes fordulókban összesen 45 háromfős középiskolás csapat vett részt Magyarországról, ill. határainkon túlról (egy nagyváradi, egy pozsonyi és egy zentai csapat is versengett). A szervezők a három "levelező" forduló során legjobban teljesítő tíz csapatot hívták meg a vetélkedő döntőjére.

A végső megmérettetésre április 24/25-én került sor Kecskeméten, a Katona József Megyei Könyvtár nagytermében. A döntő fővédnökségét Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei
Közgyűlés Elnöke vállalta, és jelentős anyagi támogatással is hozzájárult a megrendezéshez. További támogatást nyújtott az OKM tehetség-gondozó vetélkedők számára kiírt pályázatával, és Ramháb Mária, a megyei könyvtár igazgató-főtanácsosa).

A megnyitó ünnepségen a szervezők nevében Dr. Hegedüs Tibor (igazgató, BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet) köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr. Oláh Katalin (MTA KTM CSKI), a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 Magyar Nemzeti Szervezőbizottsága elnökének köszöntője és az idén 90 éves Dr. Guman István (az MTA Budapest-svábhegyi Csillagvizsgáló ill. a debreceni Napfizikai Obszervatórium korábbi munkatársa) felköszöntése következett. Végül a jelenlévők Dr. Szabados László (MTA KTM CSKI) távcsöves felfedezésekről szóló, áttekintő előadását hallgatthatták meg "400 évről 40 percben" címmel.

A döntő első fordulójára délután került sor. A csapatoknak változatos formákban kellett számot adniuk csillagászati és űrkutatási ismereteikről: a hagyományosabbnak számító totókitöltések, számítási feladatok, kiselőadások és villámkérdések mellett – többek között – képfelismerés és activity is szerepelt a feladatok között. A hosszabb írásbeli feladatok során a nézők (felkészítő tanárok, szülők, kísérők) sem unatkoztak – a játékvezető által feltett kérdések helyes megválaszolásáért jutalomban (csoki) részesülhettek.

Az első nap estéjén megfigyelési feladattal folytatódott a vetélkedő. Bár a felhős időjárás megakadályozta az eredetileg tervezett távcsöves égboltmegfigyelést, a program nem maradt el: E. Kovács Zoltán, a Kecskeméti Planetárium igazgatója fogadta "birodalmában" a döntő résztvevőit, s tett fel számukra kérdéseket a kivetített égbolton tapasztalható jelenségekkel, mozgásokkal kapcsolatban. Mindezek ellenére a Planetárium melletti területen eddig soha nem látott távcsőarzenált állítottak fel a bajai, kecskeméti és szegedi szervezők, a korszak-jelkép Zeiss Telementortól kezdve a 25 cm-es GOTO vezérlésű Meade LX200-ig szinte minden kategóriát képviselő módon.

A második napon a péntekihez hasonló feladatok vártak a versenyzőkre, akik végig nagy elszántsággal és lelkesedéssel teljesítették a sorra érkező próbatételeket. Az utolsó fordulóra is maradt izgalom, s végül rendkívül szoros küzdelemben alakult ki a döntő végeredménye.

 Helyezés  Csapatnév  Csapattagok  Iskola/szakkör  Pontszám
 I. Szputnyik104

(Béni Kornél),             Lájer Márton,            Varga Dániel

Baja,  Szt. László ÁMK

 145

 II. Extremofilek382 Rieth Anna,           Huszár Zoltán,          Keszthelyi Zsolt  Budapest, Polaris Csillagvizsgáló

 144

 III. Tunguzka908 Novák Anita Boglárka,
Galgóczi Gábor,   Hegyesi Béla István
Budapest (vegyes) 

 134

 IV. Skyw4lker911 Király Tamás,         Kovácsvölgyi Dávid, 
Kuslits Lukács 
Sopron, Széchenyi Gimn.

 130

 V. Repülő Lajkák 989

Meszlényi Regina,   Miklós Zita,            Százi Barbara 

Budapest, Árpád Gimn. 

 121

 VI. Hypernova256  Brunen Anna,      Kártyás Lilla,              Nagy Viktor  Budapest, AKG

 109

 VII. CygnusX1 Halász Attila,         Hursán Dorottya,          Maróti Julianna  Szeged, Ságvári Gimn. 

 98

 VIII. Trantor576  Dorojcsák Dániel, Lengyel Dávid,         Vida Tamás  Budapest, AKG 

 93

 IX. Fényi845  Éberhardt Gábor, Magyar Tibor,      Molnár Martin  Szeged, Radnóti Gimn. 

 88

 X. Stardust236  Ganyecz Petra,            Gál Enikõ,             Tomcsányi Tamás  Budapest (vegyes) 

 50

Az eredményhirdetés előkészületei alatt a versenyzők és kísérőik Dr. Kolláth Zoltán (MTA KTM CSKI) interaktív előadását hallgathatták meg az Univerzum hangjairól és a "zenélő csillagokról". Az ünnepélyes díjátadó előtt a főszervezők és a zsűri nevében Dr. Szatmáry Károly (SZTE TTIK Kísérleti Fizikai Tanszék) és Dr. Szabados László értékelte a két nap eseményeit, majd következett a megérdemelt jutalmak kiosztása.

Minden egyes versenyző és felkészítő értékes ajándékokban részesült, melyeket a Magyar Csillagászati Egyesület (csillagászati évkönyv, amatőrcsillagászati kézikönyv, csillagtérkép, "Égre néző szemek" DVD, a Meteor folyóirat márciusi száma), az Élet és Tudomány szerkesztősége (1-1 példány folyóirat), valamint a Szegedi Tudományegyetem (Csillagászat Évés pólók, kisebb ajándéktárgyak) és a BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet (Galilei Vetélkedős sapkák) ajánlott fel.
A fődíjakat a dobogós csapatok kapták:
I. helyezett csapat: csapattagonként 1-1 digitális fényképezőgép, az iskola részére egy tükrös távcső
II. helyezett csapat: csapattagonként 1-1 lencsés távcső, az iskola/felkészítő részére egy digitális fényképezőgép
III. helyezett csapat: Ingyenes részvétel az MCSE ágasvári nyári csillagászati táborában, 4 fő részére

Egyéni teljesítményéért Kuslits Lukács (Skyw4lker911) az Élet és Tudomány 1 éves előfizetésében, Hegyesi Béla István (Tunguzka908) egy három darabból álló csillagászati érmekollekcióban részesült. A díjakat a Carl Zeiss Technika kft, a Castell Nova kft, az MCSE, az Élet és Tudomány Szerkesztősége, valamint Maróti Tamás magánszemély ajánlotta fel.

Munkában… (Fotó: MCSE)

A résztvevők, a szervezők és "a stáb" a Katona József Megyei Könyvtár épülete előtt (Fotó: MCSE)

A zsűri tagjai Dr. Szabados László (elnök), Dr. Borkovits Tamás (BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet, Baja), Dr. Kolláth Zoltán, Dr. Kovács József (Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, Szombathely) és Dr. Szatmáry Károly voltak. Játékvezetőként Szalai Tamás (SZTE), pontszámkezelőként Sziládi Katalin (SZTE), további feladatokkal pedig Takáts Katalin (SZTE) és Jurković Mónika (SZTE) működött közre a vetélkedő során. A szervezési és technikai jellegű feladatok ellátása , valamint a két napos program feltételrendszerének (szállások, étkezések, közlekedés) biztosítása, összehangolása az alábbi személyek munkájának köszönhető: Ruzsics Krisztina, Dr. Hegedüs Tibor, Jäger Zoltán (BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet), Berente István (technikus, Katona J. Megyei Könyvtár),  Szűcs László (Kecskeméti Planetárium). A Polaris TV stábja élőben közvetítette a döntő mindkét napjának eseményeit.

A vetélkedő további részletes információi, anyagai, valamint a döntő feladatai és azok megoldásai (szöveg- és képanyaggal) is elérhetőek a Galilei Vetélkedő hivatalos honlapján ill. a Szegedi Csillagvizsgáló weboldalán.

Hozzászólás

hozzászólás