Két fekete lyuk van a legközelebbi kvazárban

2328

A hozzánk legközelebbi, Markarian 231 katalógusjelű kvazár centrumában nem egy, hanem két fekete lyuk is van. A felfedezés erősíti azt az elképzelést, amely szerint a központi fekete lyukak összeolvadással növelik tömegüket.

A University of Oklahoma kutatója, Xinyu Dai és kínai munkatársa, Youjun Lu (National Astronomical Observatories of China) a Hubble-űrtávcső adatai alapján két szupernagy tömegű fekete lyukat azonosítottak a hozzánk legközelebbi kvazár, a Markarian 231 (Mrk 231) centrumában. Dai és Lu a galaxis ultraibolya sugárzásának spektrumát vették fel az űrtávcsővel, majd a színképre a Lu által kifejlesztett modellt alkalmazták. A modellezés eredménye az, hogy az Mrk 231 középpontjában egy kettős fekete lyuk található, eltérő tömegű komponensekkel.

Lu szerint a felfedezés túlmutat önmagán, mivel az Mrk 231 fekete lyuk kettősének detektálásához vezető, a centrum ultraibolya emisszióján alapuló eljárás alkalmas a szupernagy tömegű kettős fekete lyukak szisztematikus keresésére is. Dai szerint a kettős fekete lyukak létezése természetes következménye a folyamatnak, amelyről úgy gondoljuk, hogy létrehozta, illetve ma is alakítja az univerzum szerkezetét. Az elképzelés szerint ugyanis az óriási galaxisok és galaxishalmazok kisebbekből jönnek létre, így az összeolvadó komponensek központi szupernagy tömegű fekete lyukainak is találkozniuk kell. Idővel az Mrk 231 fekete lyuk kettősének komponensei is összeolvadnak, és a kvazár (aktív galaxis) centrumát egyetlen szupernagy tömegű fekete lyuk uralja majd.

20150901_ket_fekete_lyuk_van_a_legkozelebbi_kvazarban_1
Fantáziarajz egy kvazár centrumában helyet foglaló szupernagy tömegű fekete lyuk kettősről. (Space Telescope Science Institute, Baltimore, Maryland)

Az eredményeket részletező szakcikk az Astrophysical Journal c. folyóiratban jelent meg.

Forrás: ScienceDaily 2015.08.27.

Hozzászólás

hozzászólás