Kozmikus szellemkép tíz milliárd fényév távolságban

1156

A NASA Chandra röntgen űrteleszkóppal egy visszamaradt rádiósugárzó anyagkidobódást találtak egy távoli, nagytömegű fekete lyuk körül. A felfedezés kuriózum, mivel ritkaságszámba mennek az olyan felvételek, melyeken a fekete lyukak anyagkidobódása látható. Nem is olyan rég ugyanis a kutatók úgy gondolták, hogy a fekete lyukakból semmilyen anyag vagy energia nem szökhet meg, és ez a nézet csak pár évvel ezelőtt változott gyökeresen meg.

A röntgenforrás, a HDF 130 mintegy 10 milliárd fényévre található tőlünk, egyike az egyik legtávolabbi objektumokat, melyeket a Chandra valaha is vizsgált. Ahogy egyre mélyebbre nézünk az univerzumban, úgy egyúttal az egyre távolabbi múltba tekintünk, hiszen a forrásról most szemünkbe (vagyis inkább detektorunkba) jutó fotonok 10 milliárd éve indultak el a röntgenforrásról. Ekkor a világegyetem csupán 3,7 milliárd éves volt, és aktív galaxisképződés folyt ebben az időszakban. A röntgenforrás egy elliptikus galaxis középpontjában található, amely arra enged következtetni, hogy ott egy nagytömegű fekete lyuk létezik.

 

Kompozitkép a HDF 130 röntgenforrásról. A piros pont különböző interferométerekkel készített kép a röntgenforrásról. A kék jelzi a Chandra észleléseket, a kidobódott anyag röntgensugárzását, míg a narancssárga és fehér csillagok a Sloan Digital Sky Survey felvételének részét képezik. (NASA/CXC/IoA/A.Fabian et al. nyomán)

Andy Fabian és kollegái (Cambridge-i Egyetem, Egyesült Királyság) úgy vélik, az anyagkidobódás nagyenergiájú részecskékből áll, melyek a fekete lyuk két pólusánál ún. jetek (tölcsér alakú nyalábok) formájában hagyta el a kompakt haldokló csillagot. Amikor az anyagkidobódás történt, a majdnem fénysebességgel kirepülő részecskék erős röntgen sugárzást bocsátottak ki, mely az évmilliók folyamán fokozatosan gyengült. Azonban, ahogy ezek a részecskék kölcsönhatásba léptek a kozmikus háttérsugárzás fotonjaival, az erőteljes röntgensugárzás fennmaradt még további 30 millió évig, ezt detektálta a Chandra, így jöhetett létre a mostani felfedezés.

Forrás: NASA Chandra Mission News 2009.05.28.

Hozzászólás

hozzászólás