Hármas galaxiskarambol a Hubble felvételén

983

A Napunkhoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri bő 4 fényévre helyezkedik el, ami a tipikus csillagátmérőtől milliószor-milliószor nagyobb távolság. A galaxisok esetében a méretükhöz képest sokkal kisebbek az őket elválasztó távolságok, vagyis viszonylag gyakran figyelhetjük meg ezen óriási "csillagszigetek" találkozásait vagy annak következményeit. A galaxisok összeolvadása során az említett, csillagok közti nagy távolság miatt valószínűleg nem történik közvetlen csilag-csillag ütközés, de az egymásba hatoló galaxisok kölcsönösen mintegy "felkeverik" a bennük lévő elképesztő méretű csillagközi por- és gázfelhőket, erőteljes iramú csillagontást váltva ki így a kozmikus karambol résztvevőiben.

A HST ACS és WFC műszereivel készült kép mérete kb. a telihold tizedrésze, kelet kissé jobbra és lefelé van, észak pedig kb. balra. A felvétel a galaxisok távolságában hozzávetőleg egymillió fényévet ölel át. Az itt elérhető nagyfelbontású változaton pedig az Univerzum szédítő mélységeibe pillanthatunk be, illetve háttérgalaxisok kavalkádját tanulmányozhatjuk. [NASA, ESA, R. Sharples (University of Durham)]

A mellékelt felvételen a kompakt galaxiscsoportok Hickson-féle katalógusában a 90-es sorszámú objektum látható, amely valójában három galaxis (NGC 7173, 7174 és 7176) térbeli találkozásának eredménye. A trió a Piscis Austrinus (Déli Hal) csillagképben figyelhető meg mintegy 106 millió fényéves távolságban, egy főként törpegalaxisokat tartalmazó 16 tagú galaxishalmazban. Első pillantásra úgy tűnik, hogy két óriási elliptikus galaxis közé keveredett egy kisebb csillagváros. A szerencsétlen sorsú, "szétmarcangolás" előtt álló objektum valaha a Tejútrendszerhez hasonló spirális lehetett, központi porsávján is látszik, hogy alakja erősen eltorzult a két elliptikussal vívott gravitációs "kötélhúzásban". Az elliptikusoktól eltérően ez a galaxis sok port és gázt tartalmaz, így joggal várható, hogy itt is jelentős mértékű csillaggyártás veszi majd kezdetét, millió évekig ontva a fiatal csillagokat. A két nagy méretű elliptikus galaxis sem kerülheti el sorsát, összeolvadásukkal egy hatalmas szupergalaxis keletkezik majd a trió helyén, amely összekeveredve tartalmazza majd a "felbomlott" három galaxis sok százmilliárdnyi egyedi csillagát.

Forrás: HST PR, 2009. március 3.

Hozzászólás

hozzászólás