Meglepően sok csillag keletkezik a Triangulum-galaxisban

1581

A Triangulum-galaxis, azaz az M33 katalógusjelű közeli csillagváros a Tejútrendszerünket is tartalmazó Lokális Csoport egyik tagja. Méretét tekintve csak a galaxiscsoport két domináns objektuma, az Andromeda-köd és a Tejútrendszer előzi meg, például átmérője mintegy fele a mi galaxisunkénak (kb. 55 ezer fényév). Szerkezete – hasonlóan két nagyobb szomszédjához – spirális jellegű, távolsága a Földtől kb. 2,9 millió fényév.

A NASA 2003-ban felbocsátott Swift űrtávcsöve – melynek elsődleges feladata a gammakitörések és utófényléseik vizsgálata – a közelmúltban ultraibolya tartományban fényképezte le a közeli galaxist. S. Immler (NASA Goddard Space Flight Center) és munkatársai 13 egyedi felvételből állították össze az egész M33-at lefedő mozaikképet, amely az eddigi legrészletesebb, egy teljes galaxist lefedő, UV-tartományban készített kép.

Az M33 13 felvételből összeállított mozaikképe, mely az eddigi legrészletesebb ultraibolya felvétel egy teljes galaxisról (S. Immler/NASA Goddard Space Flight Center)

Az ultraibolya képen jól megfigyelhetőek a spirálkarok, melyek különösen fényesek ebben a hullámhossztartományban. Ennek oka az, hogy a csillagképződés döntő mértékben a karokban zajlik, ahol a forró, fiatal csillagok, valamint az általuk felfűtött csillagközi anyagfelhők intenzív ultraibolya sugárzást bocsátanak ki.

Aktív csillagkeletkezési régiókat már korábban is sikerült megfigyelni a Triangulum-galaxisban, de ez az első alkalom, hogy a teljes galaxis csillagképződési aktivitását is részletesen lehet tanulmányozni. A Swift felbontóképességét kihasználva sikerült elkülöníteni egymástól a fiatal, formálódó csillaghalmazokat, valamint a közeli csillagokat és gázfelhőket, ezáltal pedig feltárul a galaxis csillagképződésének története.

Az M33 – kis mérete ellenére – meglepően dinamikus csillagkeletkezési mutatókkal bír: az évente születő csillagok össztömege (az ún. csillagképződési ráta) jóval meghaladja a Tejútrendszerben jelenleg megfigyelt átlagértéket.

Forrás: ScienceDaily, 2008.02.27.

Kapcsolódó anyagok:

Hozzászólás

hozzászólás