Titokzatos zöld objektumot találtak az égen

1270

A Galaxy Zoo 2007. július 11-én indította a kutatóprogramját, amely során a tudósok a nyilvánosság segítségét kérték galaxisok millióinak osztályozására. A programba bekapcsolódva hétköznapi emberek is hozzásegíthetik a csillagászokat a különböző típusú csillagvárosok égi eloszlásának felméréséhez, amivel végeredményben hozzájárulhatnak az Univerzum feltérképezéséhez. Közel egy éve Hanny van Arkel holland tanár a Galaxy Zoo képeit nézegetve egy furcsa égitestre figyelt fel. A titokzatos objektum az IC 2497 jelű spirális galaxis közelében helyezkedik el, szokatlanul zöld és nem hasonlít semmilyen galaxisra. A fura felhőt felfedezőjéről nevezték el Hanny’s Voorwerp-nek, ami hollandul "Hanny objektumát" jelenti.

Hanny’s Voorwerp: a különös zöld objektum a Kanári-szigeteken lévő 4,2 m-es William Herschel teleszkóppal készült felvételen.

Későbbi megfigyelések kimutatták, hogy a rejtélyes zöld folt távolsága megegyezik az IC 2497 galaxiséval. Bill Keel (University of Alabama), a kutatócsoport vezetője szerint az objektum példa nélkül álló, még sosem láttunk ilyet az Univerzumban. A felhő hatalmas mennyiségű fényt bocsát ki, aminek okát még jelenleg is kutatják. Az év elején Keel és munkatársai a Swift űrteleszkóppal végeztek méréseket, hogy detektálják az égitest irányából esetleg érkező röntgen- és ultraibolya sugárzást. Ez azonban teljes kudarccal járt, így pl. kizárható volt, hogy esetleg egy nagytömegű fekete lyukat rejtő kvazár bújna meg a Hanny-objektumban. Jelenleg úgy gondolják, hogy a felhő valószínűleg egy kis méretű galaxis maradványa, ami egy kb. 100 ezer évvel ezelőtt kialudt kvazár fényét veri vissza – egyfajta kozmikus visszfényt kibocsátva hosszú idővel az egykori kvazár energiatermelésének leállása után (pl. mert elfogyott a kívülről beszippantható anyag a környezetéből). 

A Hanny-objektum pontos természete rejtély, aminek megoldásához jövő év elején a Hubble Űrtávcsövet is segítségül hívják. Az eset pedig szépen rávilágít arra, hogy a csillagászat iránt érdeklődő laikusok is miként fedezhetnek fel a szakmát is teljesen váratlanul érő egzotikus objektumokat.

Forrás: Science News és APOD

Hozzászólás

hozzászólás