Gyönyörű felvétel a Hold túlsó oldaláról

7845

Folytatódik a Hold ostroma. A Chang’e 5T1 a Hold túlsó oldalát és a Földet örökítette meg egy varázslatos felvételen.

A Chang’e-3 tavaly decemberi sikeres holdra szállása után tovább folytatódik a Hold ostroma. A kínaiak következő célja sima leszállást követően holdkőzet visszahozása lesz a Földre (a tervek szerint 2017-ben kerül erre sor), a leglátványosabb eredmény természetesen az emberes holdexpedíció lesz, amire valamikor 2025-2030 között kerülhet sor.

A Chang’e 5T1 felvétele október 24-én készült Földünkről (jól kivehető Ausztrália és az Antarktisz). (www.universetoday.com)
A Chang’e 5T1 felvétele október 24-én készült Földünkről (jól kivehető Ausztrália és az Antarktisz). (www.universetoday.com)
Sápadt, fekete-fehér világ a Hold a távolban ragyogó Kék Bolygóhoz képest. A Chang’e 5T1 felvétele október 28-án készült. Holdunk szokatlan arcát mutatja, hiszen így mi sohasem láthatjuk. A legfeltűnőbb alakzatok közé tartozik a sötét, kerek Mosztva-tenger, valamint a sötét, kifli alakú Ciolkovszkij-kráter (legalul, a peremen, kevéssel 6 óra után). (www.universetoday.com
Sápadt, fekete-fehér világ a Hold a távolban ragyogó Kék Bolygóhoz képest. A Chang’e 5T1 felvétele október 28-án készült. Holdunk szokatlan arcát mutatja, hiszen így mi sohasem láthatjuk. A legfeltűnőbb alakzatok közé tartozik a sötét, kerek Moszkva-tenger, valamint a sötét, kifli alakú Ciolkovszkij-kráter (legalul, a peremen, kevéssel 6 óra után). (www.universetoday.com)

A most zajló Chang’e 5T1 tesztrepülés a 2017-re tervezett Chang’e 5 küldetést készíti elő. Az űreszközt október 23-án indították, és a tervek szerint október 31-én fog visszatérni. A tesztrepülés során a Chang’e 5T1 olyan pályára állt, amelynek apogeuma 209 km, perigeuma pedig 380 ezer km. Az űreszköz nem állt Hold körüli pályára, „csupán” megkerülte égi kísérőnket.

Részlet a Hold peremvidékéről: a Mare Marginis (Perem-tenger) a Chang’e 5T1 felvételén. A Mare Marginis a földi észlelők számára is megfigyelhető. (www.universetoday.com)
Részlet a Hold peremvidékéről: a Mare Marginis (Perem-tenger) a Chang’e 5T1 felvételén. A Mare Marginis a földi észlelők számára is megfigyelhető. (www.universetoday.com)

A Chang’e 5T1 igen látványos felvételeket készített a Hold túlsó oldaláról, valamint a Földről. A Hold túlsó oldalát ábrázoló felvételen több érdekes alakzat is felismerhető, a legfeltűnőbb a sötét Mare Moscoviensis (Moszkva-tenger) és a Tsiolkovskiy (Ciolkovszkij-kráter) – mindkét alakzatot a szovjet Luna-3 szonda fedezte fel 1959-ben, amikor első ízben örökítette meg a Hold túlsó oldalát.

Kérjük Olvasóinkat, egészítsék ki a Hold túlsó oldalán látható alakzatok felsorolását. A legtöbb holdalakzatot azonosító Olvasónkat szeretettel várjuk partnerével a Polaris Csillagvizsgálóban egy távcsöves Hold-felfedezésre október 30-án (csütörtökön) 18 órakor. Természetesen csak az innenső oldalt tudjuk megmutatni…

 

Hozzászólás

hozzászólás