Gyorshír: Felébredt a Philae!

1862

Néhány nappal azután, hogy sikerült megtalálni a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös felszínén az árnyékos mélyedésbe esett, ezért hibernálódott Philae szondát, a kis szerkezet életjelet adott magáról!

Tavaly novemberben még a csillagászattól távolabb állókat is megragadta a Hajdu mosógép méretű Philae története, amely tíz évnyi utazás, és pontos célra tartás után nem tudta megvetni a lábát a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös felszínén, felpattant, majd egy sziklán megpattant, és végül egy sötét repedésbe, vagy mélyedésbe esett. Szinte egy kis élőlényként tekintettünk a magyar közreműködéssel épített eszközre, amely a sötétben küszködve még elvégezte feladatait, de 54 óra múltán telepei lemerültek, mert a napelemei nem tudták tölteni azokat.

Mivel a Napot megkerülő, szokatlan alakú üstökösmagon gyorsan változnak a megvilágítási viszonyok, reménykedtünk benne, hogy idővel majd napfény éri a mélyedést, és a kis túlélő elhagyhatja hibernált állapotát. Ez azonban csak inkább egy halvány remény volt, mintsem bizonyosság. Ma dél körül azonban az ESA központjából világgá repítették a hírt – felrobbantva a vasárnapi álmosságban lézengő internetet -, hogy tegnap este magyar idő szerint 22:28-kor a darmstadti irányítóközpont egy 85 másodperces adást vett a Philae-ről! A leszállóegység meglepően jól van, hőmérséklete -35 fok, a napelemek pedig 24 W teljesítményt adnak le. Nagyjából 300 adatcsomagot vettek, ezekből kiderült, hogy már napok óta ébren van, de az egén feltűnő Rosettával, mint reléállomással, csak most tudott kapcsolatba lépni. A szakemberek most a további kapcsolatra várnak, hogy letölthessék a Philae memóriájában felhalmozódott adatokat. Isten hozott Philae, és ismét nagy gratuláció illeti a magyar szakembereket, akik ilyen ellenálló kis bestiát építettek nekünk!

Sziasztok földlakók! Hallotok engem? 20150614-philae-rajz

 

Hozzászólás

hozzászólás