Gravitációshullám-lovaglás: új kozmológiai sportág

1542

Alig hogy felfedezték a gravitációs hullámokat, az itáliai központú multicég, a Vincenzo Neutrino és Társa máris piacra dobta az amatőrcsillagászok számára kifejlesztett gravitációshullám-távcsövet.

Mint emlékezetes, a lombardiai Petriventében székelő cég nemrégiben alaposan meglepte a világpiacot Neutrino-távcsöveivel – immár minden jobb fizikaszertárban ott lapulnak ezek az eszközök. A gravitációshullám-távcsövekkel azonban merőben más piaci filozófiát követnek a petriventeiek. A bevezető áron kínált berendezéseket egyelőre csak viszonylag tehetősnek mondható műkedvelők figyelmébe ajánlják, olyanoknak, akik nagyobb országokat vagy kisebb földrészeket birtokolnak. Az amatőröknek szánt detektorok ugyanis meglehetősen terjedelmesek, ennek megfelelően igen nehéz elegendően nagy gravitációkat találni ahhoz, hogy a mutatók, ha kis mértékben is, de kilengjenek. Ma még nem lehet megmondani, hogy a mérési eredményeknek milyen közvetlen gyakorlati hasznuk lesz, mindenesetre a gyártó cég a felhasználóknak azt javasolja, hogy minél jobban nehezkedjenek rá a detektorokra. Mindazonáltal már most elmondható, hogy az amatőrök gravitációshullám-mérései jelentősen hozzájárulnak majd a világegyetem jobb megismeréséhez.

gravitacios-hullamlovas
Példa a gravitációs hullámok szabadidős hasznosítására. Az új sportág a budapesti vizes világbajnokság programjába is bekerült.

A cikk írása közben érkezett a hír az alábbi igen jelentős műszerfejlesztési újdonságokról. A gravitációs hullámok elméletét és gyakorlatát már másfél évtizede kutatja az amerikai MIT Jövőkutató Csoportja élén Gabriel B. Saw, aki a következő sokat sejtető nyilatkozatot tette a Jó Kirándulást! amerikai ismeretterjesztő csatorna Téridőgörbítő c. műsorának: „Régóta faggatnak, mit is kutatunk az MIT-n. Nos, itt az ideje, hogy magam és munkatársaim nevében fellebbentsem a fátylat! A gravitációs hullámok gyakorlati alkalmazása terén az utóbbi hónapokban jelentős eredményeket értünk el. Kiderült, hogy valóban alkalmazhatók időutazásra is, mindeddig azonban kizárólag előre tudtunk utazni. Most fordult a kocka, rájöttünk, hogy a gravitációs hullámok megfelelő interferenciája esetén időben visszafelé is képesek vagyunk utazni, sőt különféle ügyeket is elintéztek már kutatócsoportom tagjai a távoli múltban. Épp ezért ne nagyon lepődjenek meg a kedves nézők, ha mostantól fogva napról napra egyre jobb és jobb sora lesz az emberiségnek. Hamarosan mindenki számára lehetőség nyílik az időutazásra a kutatócsoportom által szervezendő Gravitációs Ügyfélkapu Projekt keretében.” (Főszerkesztő úr, én ezt nem egészen értem, jó lenne a szöveget megmutatni megfelelő szakembernek. – K)

Optical Courier 2016-PR-02

Hozzászólás

hozzászólás