Kulin-évfordulón – Kulin örökében…

1486

Az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban lezajlott a VI. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő döntője, egyúttal kialakult az idei Nemzetközi Csillagászati Diákolimpián hazánkat képviselő csapat kerete is.

2014. április 16-án, pár nap híján negyed századdal azután, hogy a hazai csillagászati mozgalom elindítója és fáradhatatlan motorja, Kulin György eltávozott közülünk, az emléke ápolására létrehívott, immáron hatodik alkalommal megrendezett országos csillagászati diákverseny döntőjének adhatott otthont egykori iskolája.

A döntőben (amely egyúttal a 2014-es Nemzetközi Csillagászati Diákolimpia magyar csapatának kialakítására szolgáló válogatóverseny is volt) a három internetes selejtezőforduló összesítésében legjobb végeredményt elért 10 középiskolás, valamint – versenyen kívül – a tavalyi olimpián részt vett, és életkora alapján még idén is nevezhető két diák mérhette össze tudását az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban.

A program némi késéssel 11 órakor vette kezdetét. A megjelent közönséget és szervezőket Udvardi Imre (az iskola fizikatanára, a Nemzetközi Csillagászati Diákolimpia magyar csapatának egyik vezetője) köszöntötte az előcsarnokban, ahol a jelenlévők Kulin György emléktáblájánál virágot helyeztek el. A versenyzőket ezután Dr. Szatmáry Károly (csillagász, SzTE, a zsűri elnöke) köszöntötte, majd Dr. Hegedüs Tibor (csillagász, BKM Csillagvizsgáló Intézet) beszélt röviden a tudnivalókról és indította el a versengést. Először egy külön teremben 2 órán keresztül 10 elméleti feladattal kellett megküzdenie a versenyzőknek minden segédeszköz és internet nélkül (a terembe csak ceruzát, tollat vihettek magukkal). A szabályok értelmében csakis az iskola által rendelkezésre bocsátott pecsétes papírokon dolgozhattak, és minden résztvevő egy ott kitalált névkóddal azonosította magát a megoldási lapokon. A diákok az iskola által rendelkezésre bocsátott, egyforma, érettségin engedélyezett zsebszámológéppel végezhették el a számolásokat. Ezalatt az idő alatt a nagyteremben felállították a már tavaly is szerepelt mobil planetáriumot, amely a rövidke ebédszünet után a megfigyelési fordulónak adott helyet. Ez alatt az öt tagú zsűri már megkezdte az elméleti feladatok pontozását. Végül az iskola egyik számítógép-termében került sor a megfigyelési feladat második felének, valamint egy, táblázatkezelési és függvényillesztési ismereteket is igénylő adatfeldolgozási feladat megoldására. Amíg ezek pontozása folyt, a zsűri elnöke és egyik tagja, Dr. Borkovits Tamás (csillagász, BKM Csillagvizsgáló Intézet) bemutatta az elméleti feladatok megoldásait, és elemezte azok tanulságait.

A zsűri keményen dolgozott, aminek köszönhetően a kezdeti időcsúszást is sikerült „ledolgozni”, így időben, 16 órakor kerülhetett sor a végeredmény kihirdetésére és a díjátadásra. Az első helyezett Kalup Csilla (Jászberény), a sok egyéb ajándék mellett fő díjként egy 60/900-as EQ1 távcsövet vehetett át, amelyet a Budapesti Távcső Centrum ajánlott fel. A második helyezett Hegedűs Bálint (Baja) lett, aki a Makszutov.hu Távcsőbolt felajánlásából egy 12×50-es binokulárt kapott. A harmadik Horváth János (Budapest) pedig az AstroTech díszdobozos tengerészeti napóráját kapta jutalmul. A dobogósok mellett az olimpiai keret tartalék tagja lett a negyedik helyezett Vígh Benjámin (Jászberény) is. Valamennyi résztvevő emléklapot és az MCSE, valamint a Budapesti Planetárium ajándékcsomagját kapta, amelyekhez még a Könyves Kálmán Gimnázium kisebb ajándékai is hozzájárultak. A 2014. évi nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpia (IOAA) magyar csapatának egyenes ágon bejutott két tagja, Kopári Ádám (Pécs) és Ványi András (Budapest) versenyen kívül külön elismerést kapott, hisz magasan a „normál” mezőny előtt végeztek pontszámban – megmutatván, hogy továbbra is méltán „olimpikonok”, valamint hogy a frissen bekerült olimpiai kerettagoknak kemény felkészítésen kell átesniük a következő hónapokban, hogy kellő tudással felvértezve mérethessék meg magukat a világ legjobb csillagászpalántái között.

Zárásként a felállt olimpiai keret tagjainak felkészítési tájékoztató, a többi vendégnek pedig planetáriumi vetítés és az iskola tetején található csillagvizsgáló megtekintése nyújtott levezető programot. A népes vendégsereg valamivel 17 óra után hagyta el az iskolát. A kiemelkedő színvonalú körülményekért, a finom ebéd és uzsonna biztosításáért külön köszönet illeti a Könyves Kálmán Gimnázium vezetését és a lebonyolításban segédkező diákjait.

A feladatok kidolgozásáért és szakmailag korrekt pontozásáért felelős zsűri tagjai voltak: Dr. Szatmáry Károly, elnök (SzTE, Szeged), Dr. Borkovits Tamás (BKM CsVI, Baja), Dr. Kovács József (ELTE GAO, Szombathely), Nyerges Gyula (Budapesti Planetárium) és Dr. Szalai Tamás (SzTE, Szeged). A lebonyolítást segítették: Udvardi Imre (tanár, Budapest), Szing Attila (csillagász, Pomáz), Ruzsics Krisztina (könyvtáros, Baja), Mátyás Zoltán (AstroTech, Baja), Horváth Zsuzsanna (tanár, Budapest) és Dr. Hegedüs Tibor (csillagász, Baja).

A verseny támogatói a Budapesti Távcső Centrum, a Makszutov.hu Távcsőbolt, az AstroTech KFT, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Budapesti Planetárium – és különböző formában és mértékben a lebonyolításban részt vevő valamennyi kolléga fentebb említést kapott intézménye, akik tulajdonképpen folyamatosan életben tartják ezt az olimpiai mozgalmat.

Végül a szervezők köszönetet mondanak valamennyi diáknak és felkészítő tanáraiknak, szakkörvezetőiknek a mindvégig lelkes részvételért is, hisz nélkülük az egész eseménysor értelmét vesztené! Mindannyiunkban ők tartják életben a reményt. hogy a következő években is folyamatosan felbukkan annyi tehetséges érdeklődő diák, akik a szakmai utánpótlás legfőbb forrását és így a kulini hagyományok továbbfolytatódásának egyik zálogát is jelentik majd.

A versenyzőknek komoly kihívást jelentő eléleti feldatokkal kellett megküzdeniük (fotó: Dr. Hegedüs Tibor).
A versenyzőknek komoly kihívást jelentő elméleti feladatokkal kellett megküzdeniük (fotó: Dr. Hegedüs Tibor).
20140424_Kulin_donto2
A verseny győztese, a jászberényi Kalup Csilla Dr. Szatmáry Károlytól, a zsűri elnökétől veszi át oklevelét (fotó: Dr. Hegedüs Tibor).
20140424_Kulin_donto3
Eredményhirdetés közben a Könyves Kálmán Gimnázium dísztermében – háttérben a megfigyelési feladatmegoldás egyik helyszínéül szolgáló mobilplanetárium (fotó: Dr. Hegedüs Tibor).

Hozzászólás

hozzászólás