Magyar kutatási eredményeket méltat a NASA

3421

Nem túl gyakori, hogy a NASA magyar kutatók munkáját részletező sajtóanyagokat tegyen közzé. Ezúttal az MTA CSFK és ELTE csillagászainak a Kepler- és Herschel-űrtávcsövekkel elért eredményeit tette közzé az amerikai űrügynökség és főoldalán és a JPL honlapján is.

20160511_nasa_kep1
A NASA főoldalán…
20160511_nasa_kep2
…és a Jet Propulsion Laboratory honlapján is.

 

A Pál András vezetésével megjelent munkában a Naprendszer legnagyobb név nélküli égitestjét, a Plutonál kétszer messzebb keringő, 2007 OR10 jelű törpebolygót figyelték meg a Kepler-űrtávcsővel. A megfigyelések és a Herschel-űrtávcső korábbi adatainak elemzésével megállapították, hogy a 2007 OR10 nagyon lassan 45 órás periódussal forog a tengelye körül, a felszíne igen sötét, és a korábban feltételezettnél jóval nagyobb az átmérője.

A kutatás részleteiről magyarul már korábban, közvetlenül a szakcikk elfogadását követően beszámoltunk, amely ezen a linken érhető el.

kepler_tihany
Munkában a magyar Kepler-Herschel-Naprendszer interdiszciplináris kutatócsoport: Szabó M. Gyula (ELTE GAO, Szombathely), Szabó Róbert, Pál András, Sárneczky Krisztián, Kiss L. László, Plachy Emese, Molnár László és Kiss Csaba (MTA CSFK).

Hozzászólás

hozzászólás