Tíz bolygó helyett csak nyolc

1627

A 2003 EL61 jelű égitest egyike a Plútó térségében talált közel ezer Kuiper-objektumnak. Mérete kb. 70%-a, tömege pedig mintegy harmada a Plútóénak. A méret megbecslésében nagy segítséget nyújtott a Spitzer űrteleszkóp, amelynek alapján az égitest fényvisszaverő képességét határozták meg. A Palomar Obszervatórium Samuel Oschin teleszkópjával 2004. május 6-án fedezték fel, de december 28-ig nem vették észre a felvételen.  A Mike Brown (Caltech) vezette kutatócsoport már közel egy éve követte az objektumot, és a fotóarchívumokban is körülnéztek, mielőtt két napja bejelentették a felfedezést. Az égitestet Jose-Luis Ortiz (Sierra Nevada Observatory) vezetésével  dolgozó, tőlük független csoport is megtalálta. Az objektum körül egy hold is kering, amely a páros össztömegének csak kb. 1%-át teszi ki. Összehasonlításként ugyanez az arány a Plútó-Charon párosnál 10%.

A három felvétel 1,5 órás időközzel mutatja a páros mozgását (Palomar Observatory nyomán)

Sokkal nagyobb szenzációnak számít a 2003 UB313 felfedezése, amely nagyobb a Plútónál, és háromszor messzebb is van nála. Pályája a Naprendszer fősíkjával 45 fokos szöget zár be, és 560 év alatt kerüli meg csillagunkat. Naptávolpontja 97 Cs.E., míg napközelben 36 Cs.E.-re jár – azaz közelebb, mint a Plútó aféliumban. Az új égitestet 2003. október 21-én fedezték fel a Palomar Obszervatórium Samuel Oschin teleszkópjával, majd később a nyolc méteres északi Gemini teleszkóppal is vizsgálták. Átmérője 2700 km körüli, tehát nagyobb a 2250 km-es Plútónál. A távoli égitestek méretének megbecslését erősen befolyásolja, hogy hány százalékát verik vissza a Nap fényének, amit sajnos nehéz pontosan meghatározni. Azonban a 2003 UB313 esetében még 100%-os fényvisszaverőképesség mellett is nagyobb méretet kapunk, mint a Plútó!

Fantáziarajz a 2003UB313-ról (NASA, JPL, Caltech nyomán)

A felfedezés nyomán várhatólag kiújul a Plútó nagybolygó státusza körüli vita. Annak ellenére ugyanis, hogy a Plútó alapvetően eltér a többi nyolc nagybolygótól (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz), sokan ma is nagybolygónak tartják. Bár mára egyértelmű lett, hogy sok millió jeges objektum kering a Neptunusz térségén túl, amelyek egyike, és már nem is a legnagyobb képviselője a Plútó – az egyetlen amerikai által felfedezett nagybolygó státuszát nem szívesen változtatnák meg az óceán túlpartján.

Valószínűleg még sokáig folyik majd a „vita” az új égitest besorolása körül. A felfedezés mindenestre rávilágított, valójában a Plútó sem tekinthető ezentúl a kilencediknek – így a tizedik bolygó felfedezéseként beharangozott hír nyomán tulajdonképpen nyolcra fog csökkenni a nagybolygóként nyilvántartott objektumok száma.

Hozzászólás

hozzászólás