Célba ért az ISON!

1357

Annyi kétség és annyi aggódás után ma végre célba ért az ISON-üstökös, a képek szerint egyben elérte napközelpontját.

BREAKING NEWS: Sajnos hiába előlegeztük meg a bizalmat, este 20:45 körül úgy tűnik, az üstökös mégsem érte el napközelpontját. A részletes gyászjelentést holnapra szerkesztjük meg.

BREAKING NEWS 2: Este 9 óra után az üstökös maradványai feltűntek a napkutató szondák képein. Ennek természete még bizonytalan, reményeink szerint holnap már tisztábban fogunk látni.

Nehéz 14 hónapon vagyunk túl, mely során szinte semmi sem úgy alakult, mint vártuk, a vége mégis öröm és boldogság. A napmegfigyelő szondák fényképei alapján az ISON magja egyben elérte napközelségét, és ezekben a percekben 370 km/s-os sebességre gyorsulva 1,2 millió km-re húz el a Nap látható felszíne felett. Különösen a SOHO szinte azonnal feldolgozott képei kápráztattak el minket, melyeket felhasználva az üstökös porkibocsátásába is betekintést nyerhetünk.

20131128-ison-nov27-c3

Egy tegnap esti kép, amelyen nagyon furcsa, dupla szerkezete van az enyhén görbülő porcsóvának. Egy tüskére emlékeztető fényes, és egy sokkal halványabb, de szélesebb és hosszabb csóvára válik ketté. 

20131128-ison-porcsovak

Lorenzo Comolli ábrája segít megmagyarázni a csóvák természetét. A piros vonal a Nap-üstökös egyenest mutatja, ha lenne ioncsóva, ebben az irányban kéne látszania. Mivel ilyen nincs (vagy csak egy nagyon halvány, vélhetően nátriumból álló csóva mutatkozik itt), porcsóvákkal állunk szemben. A zöld vonal az üstökös pályáját mutatja, amelyhez pontosan hozzásimul a vékony, de fényes rész. Ezek tehát pontosan a pályasíkban elhelyezkedő, nagy, esetleg a mm-es átmérőt is elérő porszemek, melyek több hónappal, sőt évvel ezelőtt szabadultak ki a magból, akár 20 CsE távolságban! A halvány, de széles csóva pedig apró, mikronos és szubmikronos, a november 14-ei kitöréskor felszabadult, és a Nap sugárnyomása miatt a pályáról már kimozdult szemcsékből áll.

20131128-ison-0906-c3

Egy szép SOHO felvétel délelőttről, a porcsóvák hossza 5 fok körüli.

20131128-ison-terkep

Az ISON útja a következő két napban a Naphoz viszonyítva. Az egyes osztások két óránkénti elmozdulást mutatnak (A. Kammerer)

Hozzászólás

hozzászólás