Fuss ISON, fuss!

1258

Már csak egyet kell aludni, és elérkezik a nagy nap, amikor az ISON megmutathatja, mit is tud valójában.

Amikor ezek a sorok november 27-én 19:35-kor megjelennek, az ISON pontosan 0,1 CsE-re, azaz 15 millió km-re lesz a Naptól. A maradék 13,3 millió km-t egy nap alatt járja be, sebessége 120 km/s környékéről 370 km/s-ra nő. A tegnapi rossz hírek után üstökösünk ismét fényesedésnek indult, délutánra pedig elkezdett túlcsordulni a SOHO napkutató szonda detektorán, ami már 0 magnitúdó körüli fényességet jelent! Ezek alapján nagyon bizakodva tekintünk a következő 2-3 nap elé, ha mást nem, talán fotografikusan tudjuk majd rögzíteni a nappali égen látszó üstököst. Lássunk hát egy friss képet, amelyekre kattintva egy kis animációt is végignézhetünk az ISON első fél napjáról, amit a SOHO látómezejében töltött.

20131127-ison-c3

Egy közelkép az üstökös délután 5 órás állapotáról. Bal felül a kitakart napkorong, jobbra pedig a szép csóvát mutató ISON, melynek fejéből már kis vonalkák állnak ki balra, ami a nagy fényesség okozta túlcsordulás jele.

20131127-c3

A teljes képet is megmutatjuk, a bal alsó negyedben látszó fényes csillag a Skorpió alfája, az 1 magnitúdós Antares, a tőle jobbra és kicsit lefelé látszó diffúz folt pedig az M4 jelű gömbhalmaz.

20131127-ison_lovejoy

BREAKING NEWS! Hírünk írása után pillantottam meg Maczó András nagyszerű montázsát, amelyen a 2011-es Lovejoy és az ISON üstökösöket másolta egy képre. Ezek alapján igen bizakodóak lehetünk, az ISON talán egy kicsit fényesebbnek is tűnik, pedig a Lovejoy a napközelsége után 20-25 fokos csóvával örvendeztette meg a déli félteke lakóit… 

Hozzászólás

hozzászólás