Meteorithullás egy kávéültetvényen

1571

A becslések szerint évente 1400 meteorit éri el a földfelszínt, ám ezeknek csak egy kis részét találják meg, az pedig még ritkább, hogy szemtanúi is vannak egy hullásnak. Civilizációnk terjedése miatt azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy lakott területen ér földet egy égi hírnök, az információk egyre könnyebb és gyorsabb áramlása miatt pedig a kutatók még frissiben meg tudják vizsgálni a meteoritokat, mielőtt a földi hatások túlságosan beszennyeznék őket. Az idén már két jól dokumentált esemény is történt.

Április 30-án reggel az észak-lengyelországi Soltmany falu közelében egy farmon található melléképület palatetejét törte össze egy kőmeteorit, amely közben egy vastag deszkát is átlyukasztott. Az ütközés ereje több darabra törte a kb. 2 kg-os követ, amely függőlegesen hullott alá. A Wroclawi Műszaki Egyetem munkatársai szerint L típusú kondritról van szó, amely a második leggyakoribb meteorittípus a Földön.

Bár a meteoritok már szabadesésben érik el a felszínt, az átlyukasztott deszka jól szemlélteti egy 2 kg-os égből hulló kő hatását.
[Wadi & Woreczko]

A legnagyobb, nagyjából 1 kg-os töredéken jól látszanak a becsapódáskor keletkezett sérülések.
[Wadi & Woreczko]

A másik, sokkal jelentősebb hullás Kelet-Afrikában történt július 16-án délelőtt, egy Thika nevű kenyai falu közelében. A földeken dolgozó emberek hatalmas robajra lettek figyelmesek, kisvártatva pedig kövek hullottak le az égből mindenhol körülöttük. Nem tudták mire vélni a dolgot, így a helyi rendőrséget hívták, akik elszállítottak egy nagyobb darabot, amely egy kukoricaföldön landolt. A helybéli földművesek ugyan nem ismerték fel a jelenség lényegét, ám a hír gyorsan terjedt a világban, a hozzáértők számára pedig egyértelmű volt, hogy mi történt. Ezért néhány napon belül meteoritvadászok lepték el a környéket, és elkezdték begyűjteni az aranynál is értékesebb köveket. A légkörben felrobbant meteorit rengeteg darabját találták meg, több mint 14 kg össztömegben, melyből a legnagyobb darab egymaga 3,5 kg-ot képviselt. A Kihum Wiri névre keresztelt meteorithullás négy falut is érintett a környéken, tehát a darabok igen nagy területen szóródtak szét. A szabadeséssel földet érő meteordarabok kisebb károkat is okoztak a lakóépületekben, de személyi sérülés nem történt. A legnagyobb veszélyben egy kávéültetvényen dolgozó fiatal lány volt, akitől alig másfél méterre esett le az egyik kisebb töredék.

Michael Farmer meteoritvadász és Rose Kamande, aki egy nappal a hullás után találta ezt a 3,5 kg-os kondritot (balra), valamint egy mindössze 70 g-os darab által átütött bádogtető (jobbra).
[Sky & Telescope]

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás