A Hold a Hubble Űrtávcsővel

1383

Hat évvel azután, hogy a Hubble Űrtávcső a Copernicus-kráterről készített felvételt, 2005. augusztus 21-én újra kozmikus kísérőnk került a HST célkeresztjébe. A felvételeken oxigént is tartalmazó ásványokat kerestek, melyeket az űrszondás és emberes expedícióknál használhatnak fel a létfenntartáshoz és  rakétameghajtáshoz. Ilyen ásvány lehet például a titániumból és vas-oxidból álló ilmenit. A felvételeket a Hubble Űrtávcső ACS (Advanced Camera for Surveys) kamerájával készítették ultraibolya és látható tartományban. A célpont az Aristarchus-kráter és a mellette fekvő Schröter-völgy volt, ill. felvételek készültek az Apollo-15 és -17 leszállóhelyének környezetéről, ahonnan az űrhajósok az 1970-es évek elején anyagmintákat hoztak a Földre.

A HST felvétele az Aristarchus-kráterről és a tőle északra lévő Schröter-völgyről (NASA, ESA, és J. Garvin (NASA/GSFC) nyomán)

A begyűjtött anyagmintákat összehasonlítják a felvételekkel, és így próbálják meghatározni az Aristarchus-kráter környezetének összetételét. A Hubble Űrtávcső ultraibolya tartományban kiváló felbontása és érzékenysége még a rendkívül részletes űrszondás holdtérképezések után is értékessé teszi a Hold távcsöves megfigyeléseit – a fantasztikus részletgazdagságú képek esztétikai értékén túl.

Forrás: hubblesite.org  2005.10.29.

Hozzászólás

hozzászólás