• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  Így néz ki a Föld-Hold páros a Marsról  Óceánok, kontinensek és felhők láthatók a Földön, “tengerek” a Holdon a Mars Reconnaissance Orbiter legfrissebb felvételén.

  A kép két különböző expozíció összeadásával készült az űrszonda HiRISE kamerájával, mivel a Hold felszíne sokkal kevesebb fényt ver vissza, mint a Földé, így az alig lenne kivehető. A képeket a műszer kalibrálására használják, hiszen a Hold Föld felé néző oldalának fényvisszaverő képessége nagyon jól ismert. A két különböző expozíciót azután külön-külön dolgozták fel, hogy a két égitesten egyaránt jól kivehetők legyenek a felszíni részletek.

  Kép: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

  Kép: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

  A Föld és a Hold távolsága átlagosan nagyjából 30 Föld-átmérő, bár a felvételen nem így tűnik. Ennek az az oka, hogy úgy tervezték meg a kép készítésének az idejét, hogy a Marsról nézve a Hold körülbelül a Föld mögött legyen, annak érdekében, hogy a Hold Föld felé néző oldala is megfigyelhető legyen.

  A kép készítésének idején a Mars több mint 200 millió km-re volt a Földtől. A földkorong közepén lévő vöröses folt Ausztrália.

  Forrás: NASA

  Ez a bejegyzés A Naprendszer, Föld és Hold kategóriában van és a következő címkékkel lett ellátva: , , . Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul