A marsi élet nyomában a Spitzbergákon

904

A Hans E. F. Amudsen vezette AMASE (Arctic Mars Analog Svalbard Expedition) kutatócsoport a Norvégiához tartozó Spitzbergákon eredt a marsi élet lehetőségének nyomába.


Kialudt vulkánok a Spitzbergákon (Carnagie Institute nyomán. További képek az alábbi oldalon.)

A kutatók által kiválasztott terület geológiai szempontból hasonlít egyes mai marsi területekre. A kutatás elsődleges célja az, hogy életnyomokat – akár ma élő organizmusokat, akár ősi fosszíliákat – találjanak a vizsgált egykori vulkánokban.

Ma a kutatók azt feltételezik, hogy ha a Marson esetlegesen létezik élet, akkor azokat érdemes a vulkáni kürtők repedéseiben előforduló jégben keresni, ugyanis ezek lehettek a Mars történetének legtovább melegen maradt területei, melyeken akár még víz is rendelkezésre állhatott a beköltöző élőlények számára. Ezt az elméletet alátámaszthatja az AMASE kutatóinak felfedezése: a vulkáni repedésekben található jégmintákban komplett mikro-ökoszisztémát találtak!

A megvizsgált Sverrefjell sziklái körülbelül 1 millió évesek, és Andrew Steele (Carnegie Intézet) szerint hasonló folyamatok alakíthatták ki őket, mint az ALH84001 jelzésű antarktiszi marsmeteorit anyagát a Mars felszínén. Az AMASE kutatói idén nyáron másodszor jártak a vizsgált területen. Mindkét alkalommal speciálisan erre a célra készített eszközöket vittek magukkal, ugyanis a mintavételezés során nagyon fontos, hogy a kutatók semmiféle szennyeződést ne vigyenek a mintákba.

Az expedíciók alkalmával gyűjtött mintákat a Carnegie Intézet laboratóriumaiban, a Smithsonian Intézetben és a Leeds-i Egyetemen vizsgálták tovább. Mostanra sikerült a kutatóknak elkészíteniük a világ legészakibb tengerszint feletti glaciális jégmezőiben talált kőzetek mállásáról, és élővilágáról szóló átfogó tanulmányt. A kutatók a vulkáni jég-kitöltéseken kívül mintát vettek az Északi-sarkhoz még közelebbi üledékes kőzetekből is, melyek körülbelül 780 millió évesek lehetnek. Ezek a sziklák nagy valószínűséggel számos egykori életforma maradványát tartalmazzák, melyekhez hasonló akár a Marson is előfordulhat. A földi tesztek alapján úgy tűnik, a speciális műszerek elegendően érzékenyek, hogy a Marsra küldve detektálják az ottani fosszilis életmaradványokat – ha léteznek.

Forrás: Carnegie Intézet – 2005.10.04.

Hozzászólás

hozzászólás