A Phoenix szitálással próbálkozik

927

Folytatódnak a Phoenix marsszonda nehézségei a talajminták vizsgálatával. Jelenleg úgy tűnik, a leszállóhely környékén található talaj fizikai tulajdonságai megnehezítik az elemzés folyamatát, mivel a nagyobb méretű szemcsék nem jutnak át a TEGA kemencéjének bejáratán. A kamrát védő rácson kb. 1 milliméteres lyukak találhatók, ezzel akadályozzák meg a túl nagy darabok bejutását, amelyek a nyílás elzáródását is okozhatnák. A vasárnapi nap folyamán az eszköz 20 percen keresztül próbálta rázkódó mozgással fellazítani a mintát, de az infravörös fotocella így is csak kis mennyiségű anyag bejutását érzékelte, amely nem elegendő a vizsgálat elvégzéséhez.

A kemence nyílása a rázás előtt és után

"Még egyszer megpróbáljuk a rázást és ha az sem jár sikerrel, akkor az átdolgozott módszert fogjuk alkalmazni egy másik elemző kamrán." – mondta William Boynton, az Arizonai Egyetem munkatársa.

A robotkar pénteken juttatta az első mintát a TEGA műszerhez úgy, hogy a markolókanál tartalmát a kamra nyílására ürítette. Az új módszer annyiban különbözik az eredeti megoldástól, hogy a markolókanalat meghatározott szögben megállítják a cél felett, és nem a teljes tartalmát borítják ki, hanem csak egy kis mennyiséget szitálnak a nyílásra.

A robotkar vasárnap talajmintát gyűjtött az optikai mikroszkóp számára. A tervek szerint a szitálás tesztelését ezzel a mintával fogják elvégezni. Ha a próba rendben lezajlik, akkor a hét folyamán így juttatják el majd a szemcséket a műszerhez.

Forrás: NASA News Release, 2008.06.09.

Hozzászólás

hozzászólás