A Spirit a hegytetőn

985

A Spirit nevű marsszonda küldetésének 582. marsi napján felért a Husband Hill tetejére, 90 méteres magasságba a Gusev-kráter bazaltsíksága felett. Kéthónapos hegymászását a jobb első kerekében keletkezett hiba miatt hátrafelé végezte. Emelkedése közben látványos porördögöket örökített meg a síkságon, közülük a legnagyobbak átmérője elérte a több száz métert (az 525. sol alatt rögzített porördögök animációi). A Spirit túlélte a vörös bolygó fagyos telének nehezét, és egyre valószínűbb, hogy társával együtt megélik a második nyarat is a Marson.

Az 581. marsi napon (sol) a Husband Hill tetejéről készített panorámafelvétel. A távolban sejthető a Gusev-kráter 70 km-re lévő pereme (NASA, JPL nyomán)

A Spirit leszállása óta 4750 métert tett meg, 59 ezer képet közvetített, közülük 40 ezret a nagy felbontóképességű panoráma-kamerájával készítette. Következő célpontjai dél felé a Ramon és McCool Hill névre keresztelt kiemelkedések lesznek. Ezekhez közeledve a tervek alapján meglátogatja a nem hivatalosan Utreya Abyss névre keresztelt sötét területet is, amelynek eredete egyelőre ismeretlen.

A szonda a kisebb hibák ellenére még mindig jól üzemel. Haladási sebességét az utóbbi időszakban tovább csökkentette, hogy gyengült Mössbauer-spektrométerében a radioaktív sugárforrás teljesítménye. Emiatt a korábbi 12 óra helyett kb. 4 nap kell egy megfelelő színkép elkészítéséhez, amiben a vas előfordulási formáit részletesen vizsgáhatják. Emellett kőzettisztító acélfoga is eléggé megkopott, csökkentve a fúrások hatékonyságát. Ugyanakkor a közelgő nyár miatt nő a napelemtáblák által szolgáltatott energia mennyisége, ami bővíti a lehetőségek körét.

Forrás: marsdaily.com 2005.08.22.

Hozzászólás

hozzászólás