Marsi talajmintákat elemez a Phoenix

1009

Alig 11 nappal a Marsra érkezése után a Phoenix szonda beleásott a marsi talajba mintát vett belőle. A kutatók által egymás között csak "Baby Bear"-nek hívott hely a marsjárótól északra található, s a felső 2-4 cm-ből szedte fel a markoló a vizsgálandó anyagot.  A talajminta ezután a szonda fedélzetén lévő laboratóriumba, a termális és gáz analizátor (TEGA) műszerbe kerül, ahol a szonda meghatározza a pontos összetételt.

Világos színű marsi homok a Phoenix markolójában.

Talajminta a TEGA anyaggyűjtő bejáratán. A párhuzamos ajtócskák közül a két jobb oldalin át jut be a minta, ahol egy szűrő csak a finomabb szemcséket engedi át.

A mostani mintavétel végrehajtásához hosszú út vezetett. A mérnökök éveken át készültek szimulációkkal és a kar különböző verzióival a Földön. A múlt héten pedig kétszer is végeztek gyakorló markolásokat. Az egész műveletet pontos számítások előzték meg, hogy biztosan elegendő mintát tudjanak átadni a laboratóriumi műszernek, anélkül, hogy feleslegesen sok anyagot halmoznának fel benne.

A TEGA sütőkamrájának két oldalán jól látszik a kivett minta.

A gondos előkészületek ellenére máris komoly kihívás előtt állnak a mérnökök. A pénteken vett anyagminta ugyanis váratlanul nagy méretű darabokból áll, így nem tudták közvetlenül a sütőrészbe tenni. A probléma megoldására az elemző műszer belsejében lévő rázószerkezettel megpróbálják fellazítani a mintát, azután pedig a hét vége felé remélhetőleg sor kerül az első vizsgálatra is.

A marsi talaj készen áll a vizsgálatra.

A marsi légkör elemzése után a TEGA hamarosan elkezdi a talajminta vizsgálatát. A fő cél a víz és az ásványi összetétel elemzése, amihez a felvett mintát a sütőkamrában felhevítik. A különböző ásványok kötött víztartalmát eltérő hőmennyiséggel lehet eltávolítani, s ez az alapján válik lehetővé az agyag vagy a karbonátok megkülönböztetése. A kutatókat különösen azok az ásványi anyagok érdeklik, melyek folyékony víz jelenlétében jönnek létre vagy módosulnak. A Phoenix egyik legfontosabb célja a marsi víz történetének kutatása.

A mintavétel helyszíne, benne a markolókanál nyomaival a talajban.

Forrás: NASA NR, 2008.06.06.

Hozzászólás

hozzászólás