Szenzációs lelet: megtalálták az égből hullott köveket!

973

Hírünk megjelenésekor zajlik Pozsonyban a február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását bejelentő nemzetközi sajtótájékoztató. Egy hónappal ezelőtt meglepő médiaérdeklődést váltott ki a február utolsó vasárnapjának estéjén a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor. A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni. A beszámolók szubjektivitása, és a kevés közvetlen megfigyelés miatt azonban első pillanatban nagyon nehéznek tűnt a helyszín pontos meghatározása. Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3×6 km-es területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek.

 

Meteoritok nyomában (Igaz Antal felvétele)

A rétekkel és erdőségekkel tagolt dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőrcsillagászok is kezdték átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására. Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra. Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak. Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

 

Az elsőként megtalált meteorit (fotó: Juraj Tóth)

A kedvező időjárásnak köszönhetően a következő napokban is folytatódott a keresés. Volt olyan nap, hogy egy égi kő sem akadt a keresők hálójába, de két napon is több mint 20 meteorit került elő. Eddig 64 meteoritot találtak, melyek össztömege 3,9 kg, a legnagyobb darab 2,2 kg-os, a legkisebb fél grammos. A Cseh Geológiai Szolgálat előzetes vizsgálata alapján H5 típusú kondritokról, vagyis kőmeteoritokról van szó, melyek mind annak a fél-egy méter átmérőjű meteornak a maradványai, amely február 28-án lépett be légkörünkbe, ám 20-25 km magasan felrobbant és darabjaira szakadt.

 

Felhívás

Kérjük Olvasóinkat, amennyiben birtokukban van a február 28-i tűzgömböt mutató digitális fotó vagy videófelvétel (pl. biztonsági kamera felvétele), juttassák el a Magyar Csillagászati Egyesület számára. Az ilyen felvételek különösen fontosak lennének a tűzgömb naprendszerbeli pályájának minél pontosabb meghatározásához.

 

Hozzászólás

hozzászólás