A Nap három dimenzióban

1154

Az Amerikai Űrügynökség, a NASA új napkutató szondapárosa, a STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory, kb. Nap-Föld Kapcsolatok Obszervatóriuma) áprilisban küldött először olyan felvételeket, amelyek három dimenzióban mutatják központi csillagunkat. A STEREO A és a STEREO B jelű űreszköz ellenkező irányban távolodik a Földtől, és feladata a Nap fizikája pontosabb megértésének segítése valamint az "űridőjárásra" vonatkozó előrejelzések javítása.

A szondák által közvetített térbeli képek ezekhez nagymértékben hozzájárulnak, hiszen segítségükkel a Nap légkörében lévő alakzatok három dimenzióban láthatóak, például a koronakilövellések iránya is pontosabban számítható. Nevével némiképp ellentétben az űridőjárásnak komoly hatása van az emberiségre: a nagyenergiájú napkitörések veszélyt jelentenek nemcsak a Föld körül keringő űrhajósokra, kommunikációs műholdak százaira, de az elektromos távvezeték-hálózatra is, ezért az előrejelzés finomítása fontos feladat.

Agyunk a két egymástól néhány centiméterre lévő szemgolyók segítségével alkot térbeli képet, a STEREO szondái által küldött felvételeket ugyanezen elv alapján kombinálják térbeli képpé az azokat kiértékelő tudósok, majd ezeket speciális szemüveggel szemlélve nézve valódi térhatású élményhez jutunk. A képeket a STEREO műholdak SECCHI nevű, extrém ultraibolya tartományban működő leképező berendezése készítette.

A STEREO honlapján számos 3D-s képet megcsodálhatunk, emellett lehetőségünk van azokat a két dimenzióban készült felvétellel összevetni. A különböző színek eltérő hőmérsékleteket jelentenek: a sárga két és fél millió, a zöld másfél millió, a kék egymillió, a piros 60000-80000 fokos tartományt jelöl. A három dimenziós képek igazi élvezetéhez szükségünk van egy kétszínű, piros-kék 3D-s szemüvegre!


A teljes napkorong kétdimenziós képe, az egymillió fokos alakzatokat kihangsúlyozó 17,1 nanométeres extrém ultraibolya hullámhosszon.


Ugyanaz, immáron három dimenzióban…

Forrás: A STEREO honlapja

Hozzászólás

hozzászólás