Milyen következményei lehetnek a mágneses pólusváltásnak?

6506

Az említett pólusváltás jelensége az északi és déli mágneses pólusok felcserélődését jelenti, amely a földtörténet során már több ízben lezajlott, nagyságrendileg 200 ezer éves periódussal. A jelenség kiváltó okának minden részlete még nem tisztázott, de valószínűleg a Föld mágneses terét gerjesztő vasmag mozgásában bekövetkező változásokról van szó. Az említett periódus azonban csak átlag, az egyes pólusváltások között eltelt idő igen nagy szórást mutat.

Amennyiben a pólusváltás több ezer évig tartó folyamata során a Föld általános mágneses tere jelentősen gyengülne, vagy eltűnne, ez azt jelentené, hogy a világűrből érkező nagy energiájú részecskéket jelenleg árnyékoló ernyő hatékonysága is lecsökkenne, így ez a fajta sugárzás elérheti a felszínt, ahol az élő szervezetekre káros hatással lehet.

Szerencsére a Föld mágneses tere nem egy csupán ebből az egyszerű rúdmágneshez hasonló, úgynevezett dipólus térből áll (amely esetében a pólusváltás bekövetkezik), hanem ennél sokkal bonyolultabb szerkezetű mezők is megtalálhatók benne.

A kérdéssel kapcsolatban ajánlott Jéki László fizikus érdekes cikkének elolvasása, illetve Márton Péter írásának tanulmányozása.

Hozzászólás

hozzászólás