Nem várható ránk nézve veszélyes napkitörés

1011

Szerencsére központi Napunk stabil csillag, és ez az elkövetkező évmilliók-évmilliárdok során sem változik meg, így közvetlenül az életünket fenyegető napkitörés nem várható.

Kisebb-nagyobb kitörések, úgynevezett flerek előfordulnak a Napon, főképpen a 11 éves napfoltciklus maximuma idején (jelenleg éppen napfoltminimum idején járunk). Az erőteljesebb kitörések során a Napból kidobódó, nagy energiájú részecskék elsősorban a Föld körüli pályákon keringő mesterséges holdakat veszélyeztetik komolyan, illetve felelősek a megnövekvő sarkifény-aktivitásért is. Ezek a földfelszíni, nagy kiterjedésű elektromos hálózatokra is hatással lehetnek, azokban nem kívánatos áramokat indukálhatnak, amelyek a rendszerek meghibásodásához, leállásához vezethetnek.

Az UNESCO döntése értelmében 2007 a Heliofizika éve. Ennek kapcsán a Magyar Csillagászati Egyesület is rendszeresen foglalkozik a Nappal és jelenségeivel, mind előadások tartásával, mind kiadványaiban (Meteor Csillagászati Évkönyv, Meteor havilap).

Hozzászólás

hozzászólás