A Fizika Napja a győri Krúdy Gimnáziumban

835

A Krúdy Gyula Gimnázium és Mészáros Péter, az Eötvös Loránd Fizika Társulat megyei titkára és a kísérleti nap ötletgazdája 2010. január 29-én, immár ötödik alkalommal tárja az érdeklődők elé a fizika azon arcát, mely túlmutat a krétapor szagú képleteken és szabályokon, az egyenleteken és definíciókon. A Fizika Napjának célja Mészáros Péter szerint „hogy  felhívja a figyelmet a természettudományi tantárgyak hátrányos helyzetére, csökkenő óraszámaira, miközben a környező világ megismerése, megértése, használata egyre komolyabb ismereteket, készségeket igényelne. A bemutatók pedagógiai tanulsága, hogy értelmes, érdekes célok érdekében a diákok lelkesíthetők, összefoghatók, a szabadidejüket, energiájukat képesek feláldozni. Munkájukat nagyon komolyan veszik, lényegében tudományos tevékenységet végeznek, miközben látszólag játszanak és elkápráztatnak. Önmagukat és másokat is gazdagítják.” Az idei év Fizika Napjának különleges apropója van. Mivel a tanév 2009-től 2010-ig terjed, és 2009 a  Csillagászat Nemzetközi Éve volt, ezért a január 29-i rendezvény témája nem más lesz, mint a Csillagászat. Négyszáz éve Galilei használt először távcsövet a csillagászat történetében, de 1610 januárja is jelentős, mert akkor fedezte fel a Jupiter legnagyobb holdjait. 1969-ben pedig az első ember a Holdra lépett, és idén 30 éve, hogy első magyarként Farkas Bertalan végrehajtotta űrutazását. Tehát van mire emlékezni és büszkének lenni.

És így gondolják ezt a diákok és tanáraik is, ugyanis majdnem kétszázan készülnek már hónapok óta az idei bemutatóra. Nem volt ez másként a korábbi négy kísérleti napon sem, ahol bebizonyosodott, hogy forog a Föld, az IDŐ végtelen, a VÍZnek és a folyadékoknak nagyobb ereje van mint gondolnánk és, hogy a TŰZ nem csak életet vesz el, de adni is képes. A rendezvénysorozat sikerét jelzi, hogy a Magyar Nukleáris Társaság pályázatán díjnyertes lett „A Fizika Éve" keretében.
 
A gimnáziumban hatvanöt helyszín lesz, amelyek közt találkozhatnak majd Bay Zoltán egykori kollégájával a most 83 éves Mészáros Sándor vákuumelektronikai szakértővel, aki elhozza magával radar makettjét és annak néhány eredeti alkatrészét, illetve táncoló, kommunikáló robotjait. Nyilvános beszélgetésen vehetnek részt, melyen személyesen is megismerkedhetnek Farkas Bertalannal az első magyar űrhajóssal. A rendezvényen  a Magyar Csillagászati Egyesület győri csoportja is tart eszközbemutatót, és ismerteti a február 5-én pénteken induló ismeretterjesztő szakkörének részleteit, melynek első előadása azt tárja az érdeklődők elé, hogy hol a helyünk a világegyetemben.

A szervezők szerint a Fizika Napjának célközönsége a tizenéves korosztály, de 0-tól 100 éves korig, a szakembertől a laikus érdeklődőig mindenki találhat magának érdekes, meglepő helyszínt. Újra látható lesz a Foucault inga kicsiben és nagyban, bárki kipróbálhatja a Jupiter-modellt és a Kepler- törvényeket szemléltető gumiasztalt valamint a 140 éves tellúriumot. Lesz lehetőség rakétát és sarki fényt készíteni, lézerkard-párbajt vívni, igazi táncoló robotokat látni. Lesz csillagkép-mitológiai mesekuckó miniplanetáriummal, UV fényben foszforeszkáló csillagászati festmények, performance, űrtechnikai szimulációs programok és videók, centrifugával létrehozott Naprendszer, és még a GPS-es geocaching játékot is ki lehet majd próbálni.
Amint a programok is mutatják, az idei téma megközelítése is gyakorlati jellegű. A párhuzamosan működő helyszíneken a diákok mutatják be és magyarázzák a kísérleteket, jelenségeket és ők segítenek a kipróbálásban is. A látogatók ugyanis nem csak szemlélőként, de interaktív résztevőkként is részt vehetnek a kísérletekben.

A díjnyertes rendezvény fővédnökei Kara Ákos a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke és Dr. Ottófi Rudolf Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. Szakmai védnökei Mizser Attila a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára és Pete Gábor az MCSE elnökségi tagja, a győri csoport vezetője.

Az V. Fizika Napjának látogatása mindenki számára ingyenes és a szervezők az egyéni látogatások mellett lehetőséget adnak iskolai csoportok előzetes bejelentkezésére is. Akik pedig esetleg nem tudnának személyesen ellátogatni a helyszínre, azok kövessék figyelemmel az internetes sugárzású PolarisTV élő adását, ahol a stábnak köszönhetően,  helyszíni riportokat és filmbejátszásokat láthatnak, valamint figyelemmel követhetik az összes helyszínt és kísérletet.

Hozzászólás

hozzászólás